Hajdú-Bihar

2013.01.24. 13:08

Először fizessék ki a korábbit!

Debrecen - Aki még 2011-ben végzett valamilyen munkát a 2-es villamos beruházáson, de a mai napig sem fizették ki, azzal 2013 elején nehéz elhitetni, hogy "nyugi, meglesz a pénzed".

Debrecen - Aki még 2011-ben végzett valamilyen munkát a 2-es villamos beruházáson, de a mai napig sem fizették ki, azzal 2013 elején nehéz elhitetni, hogy "nyugi, meglesz a pénzed". Kósa Lajos debreceni polgármester, és Sztermen Péter, a nemrégiben létrehozott projektcég, az ATK Konzorcium Kft. ügyvezetője mégis erre tett kísérletet, amikor a városházára egyeztetésre hívta az érintett vállalkozókat.

"Megégették magukat"

Katona Gábor, a Hírker Kft. ügyvezetője is azok közé tartozik, akik egy még 2011-ben elvégzett munkával "megégették magukat", hiszen máig várnak a pénzükre, ám ő ennek ellenére hisz a megoldás sikerében. - 2011-ben az 1-es villamos vonalán, a peronok átépítése kapcsán az utastájékoztató rendszer kábelezését alakítottuk át. 10,5 millió forintról nyújtottuk be a számlát, de a mai napig nem fizették ki. 2012-ben további 35 millió forint értékű munkát végeztünk el, ezt azonban még nem számláztuk le, tehát egyelőre követelésként sem jelentkezik - mondta a cégvezető, hozzátéve, számára az egyeztetésen úgy tűnt, hogy megvannak a jogi és a pénzügyi garanciák a tartozások rendezésére, ezért is döntöttek úgy, hogy folytatják a munkát.

Török Antal is ott ült a tárgyalóasztalnál, csakhogy őt nem sikerült meggyőzni arról, hogy minden rendben lesz. - Tavaly elvégeztünk mintegy 50 millió forint értékben gázvezeték-kiváltást, de még mindig ott tartunk, hogy az Arcadom a tartozás tényét is vitatja. Ugyanakkor nem szívesen állnék el egy érvényes, és garanciákat is tartalmazó szerződéstől azért, hogy egy most alakult projektcéggel szerződjek. Megmondom őszintén, tanácstalan vagyok, ezért a jogi képviselőmmel fogok konzultálni a további lépésekről - jelentette ki a vállalkozó.

"Kár, hogy nem hívtak"

Balló Béla cége, a Csarnok Team Kft. 40 millió forint értékű munkára szerződött az Arcadom Zrt.-vel, amiből eddig nagyjából húszmilliót kapott meg. Bár (mint a szavaiból kiderült) abban se volt sok köszönet. - A már kifizetett pénz fele elment anyagra, vagy éppen elvitte az adóhatóság köztartozás gyanánt. Legyártottunk 2 ezer 600 méter korlátot, amiből eddig 160 méternyit tudtunk beépíteni. Most egy négymilliós követelésen megy a vita, hiszen egyelőre csupán másfél millió forintnyit ismertek el belőle. Várom, hogy az új projektcég megkeres és átbeszéljük, hogy legyen tovább - kesergett.

Puskás István is azon alvállalkozók sorát gyarapítja, akiknek a cége már 2011-ben is dolgozott a 2-es villamosprojekten, de azóta sem sikerült az elszámolásnak az utolsó fillérig a végére járni. - 2011. novemberében 14 plusz 2 kaput építettünk be a remízbe, hogy lehessen az épületben télen is dolgozni. A pénz egy részét már megkaptuk, de további 4-4,5 millió forint sorsa még bizonytalan. Kár, hogy a legutóbbi egyeztetésre nem hívtak meg, hiszen lett volna miről beszélni - válaszolta érdeklődésünkre az ügyvezető igazgató.

Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!