Hajdú-Bihar

2013.01.28. 19:01

Intelligens megoldásokat keresnek

Debrecen - Öt kutatócsoport nyert összesen közel 3 milliárd forintnyi támogatást a kutatás-fejlesztés feltételrendszerének javítására a Debreceni Egyetemen (DE).

Debrecen - Öt kutatócsoport nyert összesen közel 3 milliárd forintnyi támogatást a kutatás-fejlesztés feltételrendszerének javítására a Debreceni Egyetemen (DE). A Tudományegyetemi Karokon 4, az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban pedig további egy kutatócsoport kezdheti meg munkáját – hangzott el az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Környezetvédelem

A környezeti szennyezők felszámolását célzó kémiai és biológiai alapkutatások során új és hatékony eljárások alapjait kívánják kidolgozni szerves és szervetlen anyagok – mint például gyógyszerek és maradványaik, vagy toxikus fémvegyületek – lebontásához, eltávolításához. Ezen munka igen széleskörű, így a szennyező molekulák kémiai reakcióitól a bakteriális lebontás lehetőségének kutatásig terjednek, ezeket analitikai és toxicitási vizsgálatok, illetve a szükséges új módszerek kidolgozása egészíti ki. A projekt az MTA Atommagkutató Intézetének közreműködésével valósul meg.

A megújuló energiaforrások integrálásával foglalkozó kutatásokhoz számos munkacsoportot alakítanak ki épületenergetika, épületgépészet, biomassza, vízgazdálkodás, környezetvédelem, éghajlat, költség-optimum, környezetjog, társadalomföldrajz és egyéb területeken. A munkacsoportok egy-egy vezető hazai, illetve külföldi kutató iránymutatása mellett önálló, de szervesen összetartozó projektek keretében olyan ajánlásokat fogalmaznak meg Magyarország számára, amelyek hozzájárulnak az energiastratégia optimális alkalmazásához.

Különleges anyagok

Az intelligens funkcionális anyagokhoz kapcsolódó projekt a kutatók egy régi igényére kínálhat megoldást: cél, hogy az előállított anyagok reagáljanak a környezeti változásokra. Ezen a területen az igazi áttörést a szintetikus „intelligens” (alakemlékező, öngyógyuló, stb.) anyagok kifejlesztése hozhatja el, melyek képesek önmagukat megjavítani vagy önállóan alkalmazkodhatnak a külvilághoz. Tervezésük, előállításuk igen komplex feladat, ahhoz különböző tudományterületek szoros együttműködése szükséges. A DE projektjében többek között polimerekkel, nanorészecskékkel, orvos-biológiai anyagtudománnyal foglalkozó kutatócsoport vesz részt.

A hallássérültekért

A hallássérültek internetes beszédfejlesztésére és az előrehaladás objektív mérésére szolgáló program gyakorlatban is hasznosítható célja egy komplex rendszer létrehozása, amely a beszédfolyamat audio-vizuális megjelenítését szolgáltatja. A technológia részben nyelv-független és könnyen adaptálható idegen nyelvekre. A rendszer terjesztése az interneten történik majd, szabad hozzáférésű alkalmazásban.

Az ötödik projekt ahhoz a szuperszámítógéphez kapcsolódik, mely 2011 áprilisában állt munkába a DE-en (a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem mellett); lényegében folytatása ennek a rendszernek, célja, hogy az országos felsőoktatási szuper-számítógépes infrastruktúra használhatósága és kihasználtsága mind a három nagy vidéki helyszínen a lehető legmagasabb szintre emelkedjen. Ehhez virtualizációs megoldásokkal a három gép egyetlen nagy teljesítményű, több ezer processzoros számítógépként lesz használható a kutatók számára.

- Ahhoz hogy a felsőoktatási intézmények saját bevételt termeljenek, versenyképesnek kell maradniuk a hazai és nemzetközi kutatási piacon. Jelenleg kizárólag az ilyen jellegű pályázatok alkalmasak az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztésére - mondta dr. Fábián István rektor a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a pályázatok nem pótolják az állami támogatások jelentős beszűkülése miatt kiesett bevételt, hiszen azok működésre nem, kizárólag fejlesztésre fordíthatóak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!