Hajdú-Bihar

2013.01.25. 16:11

Sokan komolyan vették a beültetést

Debrecen - December végén egymásnak adták a kilincset az általunk felhívott debreceni állatorvosi rendelőkben a kutyatulajdonosok, nehogy megbüntessék őket az ebek egyedi azonosítását szolgáló mikrochip beültetésének elmulasztása miatt. Ugyanakkor az állatvédőket naponta hívják olyanok, akik lemondanának kutyájukról.

Debrecen - December végén egymásnak adták a kilincset az általunk felhívott debreceni állatorvosi rendelőkben a kutyatulajdonosok, nehogy megbüntessék őket az ebek egyedi azonosítását szolgáló mikrochip beültetésének elmulasztása miatt. Ugyanakkor az állatvédőket naponta hívják olyanok, akik lemondanának kutyájukról. Mint ismeretes, a procedúra január elsejétől kötelező a 4 hónapnál idősebb kutyák esetében, s az állatorvosoknak elvileg jelentenie kell a chip nélküli négylábúakat az állategészségügyi hivatal felé, mely mulasztásért 15-45 ezer forintos állatvédelmi bírság szabható ki a tulajdonosra. A rizsszem nagyságú eszköz a kutya nyakán lévő bőr alá kerül, s az állatorvosoknak 8 napjuk van a gazda adatainak rögzítésére az erre szolgáló – Interneten elérhető – Petvetdata nevű rendszerben (a chip száma egy mozdulattal leolvasható a megfelelő eszközzel).

Nincs harc

– Bár a jogszabály év eleji életbe lépéséről jó ideje tudni lehet, sokan december végéig halogatták a dolgot, így a múlt hónap utolsó napjaiban napi 60-80 beültetést is végeztünk. Azóta a helyzet csillapodott, de most is mindennapos a chipezés – mondta a Naplónak pénteken dr. Nagy Elek, a megyei állatorvosi kamara alelnöke.

Tapasztalata szerint a hozzájuk fordulókat nem szükséges győzködni az eljárás rendteremtő céljáról. – Szolgáltató tevékenységet végzünk, ezért „feljelentgetés” helyett megfelelő hozzáállást kell tanúsítanunk, ám szerencsére egyáltalán nem szükséges közelharcot vívni az ebtulajdonosokkal – hangsúlyozta a szakember, megjegyezve: azt, aki menthetetlen emlőrákkal vitte hozzájuk a kutyáját elaltatásra, természetesen nem szólították fel chip-beültetésre. A probléma azokkal van – tette hozzá –, akik a kötelező oltásra sem viszik a kutyájukat, hiszen ők a chip miatt sem fognak megjelenni a rendelőkben.

A Diószegi úti állatkórházban a két ünnep között napi 80-100 beültetés zajlott, s ma is naponta 20-30 történik – tudtuk meg. Egy-egy érkezőnél az az első, hogy ellenőrzik, van-e chip, s ha nincs, a sürgősségi beavatkozásokat leszámítva el sem kezdik az ellátást a hiány pótlásáig.

A bírságtól tartva

A debreceni „Együtt az állatokért” tagjai januárban találtak ugyan egy chipes kutyát, de a számhoz tartozó adatok nem voltak átvezetve az említett rendszerbe, így értelemszerűen a gazdi sem vált ismertté. A derecskei Állatkuckó aktivistáinak nagyobb szerencséjük volt, az „ő” lelenc kutyájuknál rendelkezésre álltak az információk, így értesíteni tudták a tulajdonost. Egybehangzóan állították: január óta sajnos jóval többször hívják őket olyan ebtartók, akik lemondanának a kutyájukról, mert nem akarnak fizetni a chipért, ugyanakkor tartanak a bírságtól.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!