Hajdú-Bihar

2013.01.17. 07:22

Utasbosszantó a DKV intézkedése

Debrecen - A szolgáltató nem kellően átgondoltan változtat a tömbjegy használatán.

Debrecen - A szolgáltató nem kellően átgondoltan változtat a tömbjegy használatán.Váratlanul nagy lavinát indított el bő egy hete a Napló levelező fórumán, az Agorán Puskár Anikó bejegyzése, mely szerint egy ellenőr azt mondta neki a villamoson, hogy a tömbjéből februártól már nem tépheti ki a jegyét, mert úgy nem lesz érvényes. Joggal nézett nagyot, hiszen a logika azt diktálja, ha valakinek a családjában többen is utaznak tömegközlekedési eszközön, akkor érdemes egy 11 darab jegyet tartalmazó tömböt venni 10 áráért.

A lejárat dátuma hiányzik

Az évet aktívan kezdő levelezőink le is csaptak a témára, kiegészítve a maguk felvetéseivel. Ilyen volt Erdélyi László kérdés: A tavaly megvásárolt ilyen jegyek meddig lesznek érvényesek és egyáltalán marad-e az áruk? Varga Józseftől már jött is a válasz: „A 2012. évben váltott vonaljegyek és gyűjtőjegyek 2013. március 31-ig használhatóak fel utazásra.” Itt már a DERKE elnöke, Jónás Zoltán is bekapcsolódott, hiszen szakmájába vág a téma: „A jegyen nincs pontos dátum, hogy meddig használható, az utasnak meg nem dolga figyelnie, hogy mikor volt árváltozás, sőt irreális elvárás attól, aki csak ritkán jár a városban. Ezért jogilag vitatható az eljárást, főleg úgy, hogy a tömbjegy nem váltható vissza.”

Ehhez még hozzátette, amikor a közgyűlés a tarifákról tárgyalt, elküldött egy javaslatot a dátum pontos feltüntetésére, de Kósa Lajos polgármester nem bocsátotta vitára, mivel a javaslattevő nem jelent meg személyesen. Annál inkább üdvözölte az ötletet Kövesi Péter: „A jegy érvényességének feltüntetésével Budapest előtt járnánk, ugyanis a pesti gyűjtőjegyen sincs feltüntetve se a jegyen, se a borítón a lejárat dátuma, illetve a borítón is csak a kibocsátás éve látható.”

Visszaéltek vele

Már 3 napja tartott a vita, melyről az érintett DKV Zrt.-t is szerettük volna megszólaltatni, ám a „vezérkar” távollétével magyarázva ez elmaradt, amikor az Agorán Varga László városfejlesztési osztályvezető a közlekedési cég illetékesével, Hernádi Zoltánnal való egyeztetés után hosszan reagált Jónás Zoltán felvetésére: „A javaslatnak kizárólag egy módon lehet eleget tenni: ha a jegyeket az értékesítési pontokon érvényesítik felhasználhatóság szempontjából. Ez sajnos nem garantálható sem a járművön, sem a viszonteladói hálózat esetében. Például jelentős számú utas panasz származott abból, hogy az eladók a tömbből kitépik a jegyeket és egyesével, teljes értékű jegyként árusítják azokat.”

A továbbiakban úgy érvelt, hogy a jelenlegi jegyeken elegendő az információ tartalom, még többet nehéz is lenne elhelyezni rajta, és a jelenlegi törvényi szabályozás sem nagyon engedi. Azt, hogy nem válthatók vissza csak egyben a tömbjegyek, azzal magyarázta, hogy azok kedvezményes áruak. Ezeken persze még elvitatkozgattak Jónás Zoltánnal, akinek a megjegyzése viszint pontot is tehetne rá: „Nem jobb megelőzni egy problémát, mint kezelni azt?"

A DKV is „megválaszolta”

A cikkben olvasható információk birtokában már nem volt jelentősége a DKV azután megérkezett válaszának, amelytől egyébként sem lettünk volna okosabbak. „Sajnos mind az értékesítés során, mind a jegyek felhasználása során a gyűjtőjegy visszaélésre adott lehetőséget, ezért 2013. január 1-jétől a gyűjtőjegy felhasználási feltételei az alábbiak szerint változtak: A gyűjtőjegy csak tömbben árusítható és használható fel utazásra. A tömbből a jegyet kitépni nem lehet, külön-külön nem jogosítanak utazásra. A tömb csak egészben, hiánytalanul, sértetlenül, az árváltozást követő 3 hónap után váltható vissza…

A 2012. évben vásárolt gyűjtőjegy, valamint az elővételi és a járművezetőnél váltott vonaljegyek egységesen 2013. március 31-ig használhatóak fel utazásra. A gyűjtőjegyet, valamint a vonaljegyeket csak hiánytalan, sértetlen állapotban áll módunkba visszaváltani, 2013. április 1-jétől.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!