Hajdú-Bihar

2013.02.25. 18:13

Legalább kétszáz ponttal

Debrecen - Négy szakon indítanak felsőoktatási szakképzést az agrár centrumban.

Debrecen - Négy szakon indítanak felsőoktatási szakképzést az agrár centrumban.A felsőoktatási szakképzés olyan felsőoktatási képzési forma, amelyben a végzett hallgatók szakképzettséget tanúsító oklevelet szerezhetnek a választott képzési területen, illetve szakon, szakirányon. A 4 féléves képzésből egy gyakorlati. A felsőoktatási szakok elnevezése megegyezik az alapképzési szakok (BSC) elnevezéseivel, és a képzési programban is sok a hasonlóság.

A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara 4 szakon indít felsőoktatási szakképzést. Az agrár képzési területen a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakon felsőfokú gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök-asszisztens szakképzettséget lehet szerezni. Három szakot indítanak a gazdálkodástudományi képzés területén: kereskedelem és marketing (kereskedelem és kereskedelmi logisztika szakirányokon), pénzügy és számvitel(vállalkozási és államháztartási szakirányokon) és turizmus-vendéglátás (turizmus szakirányon). Ezeken a szakiránynak megfelelő felsőfokú közgazdász-asszisztens szakképzettség szerezhető meg.

Az államilag támogatott és önköltséges formában is meghirdetett felsőoktatási szakképzésre azok jelentkezhetnek, akik a többletpontok nélkül legalább 200 ponttal rendelkeznek. A féléves önköltségek alacsonyabbak, mint az alapképzési szakokon. Az agrárképzésen 140 ezer, a gazdálkodástudományi szakon 150 ezer forint. Azok is bejuthatnak, akik nem érik el az alapképzéshez szükséges ponthatárt. Az alapképzéssel szemben nincsenek meghatározva a pontszámításnál figyelembe veendő tantárgyak, bármely két érettségi vizsgatárgy választható. Jó eséllyel lehet államilag támogatott formában végzettséget szerezni gazdálkodástudományi képzési területen.

A felsőoktatási szakképzésen megszerzett 120 kreditből 90 kreditet be kell számítani az alapképzésbe (amiből 30 kredit a gyakorlati félév kreditszáma). Ez azt jelenti, hogy aki folytatja a tanulmányait az alapképzésben, ott 7 félév helyett 4 félév alatt szerezhet diplomát, azaz a két képzés összesen 8 félévet igényel azok esetében, akik képesek a mintatanterv szerint haladni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!