Hajdú-Bihar

2013.02.19. 17:46

Mégis napirendre kerül a Zenede?

Debrecen - Nem példa nélküli, de nem is gyakori történet Debrecenben, hogy civilek állnak elő – szinte kész tervvel – egy jelentős fejlesztés megvalósítására.

Debrecen - Nem példa nélküli, de nem is gyakori történet Debrecenben, hogy civilek állnak elő – szinte kész tervvel – egy jelentős fejlesztés megvalósítására. A Debreceni Zenede omladozó külseje évek óta borzolja a kedélyeket, s mivel az önkormányzatnak az ígéretek ellenére sem sikerült előre lépni, tavaly (a Zenede fennállásának 150. évfordulóján) civilekből alakult munkacsoport a lehetőségek feltérképezésére. December 21-én adtunk hírt az elképzeléseikről, egyebek mellett arról, hogy Rácz Zoltán építész – a jelenlegi városrendezési szabályoknak megfelelő, három ütemben megvalósítható – tervet készített.

A dokumentációt még akkor eljuttatták Kósa Lajos polgármesterhez, aki hivatalosan eddig nem reagált a javaslatokra, ám értesüléseink szerint az önkormányzat kulturális bizottsága február 27-i ülésére tervezett napirendi témák között szerepel a javaslat. A megfogalmazói szerint a téma azért igényel sürgős döntést, mert év közepéig várható megfelelő uniós pályázat megjelenése. A pénz elnyerésében azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha addig teljesítik a feltételeket: a költségvetésben szerepeljen a szükséges saját rész, valamint pályázni kell az önerőalaphoz.

Mentsük meg a Zenedét! – hívnak fel a honlapon kiváló művészek, tudósok

A tavaly 150 éves intézmény jövőjéért aggódók a Naplóból gyakori és részletes tájékoztatást kaptak az eseményekről. Részben a jubileumi rendezvényekről, részben arról, hogy egykori diákok országszerte jótékonysági koncerteket tartottak/tartanak. A bevételt a patinás épület felújítására szánják. Tisztán látszik azonban, hogy ez kevés. Annál nagyobb az üzenet értéke: tenni kell valamit, ha a városra hiába várnak. (Az erre szánt pénzt évekkel ezelőtt másra költötték.)

Tavaly év végén állt a nyilvánosság elé egy helyi szakmai csapat a tervvel, amely alapján – mint mondták – a Zenede megmenthető, sőt bővíthető is. December 20-án dr. Jenei Zsolt biológus és szakfordító, Molnár Zsolt gordonkaművész, a Zenede egykori diákja, majd tanára és igazgatója, Rácz Zoltán építész és Turi

Gábor zenekritikus mutatta be az építész terveit, s a pénzügyi megvalósítás elképzelt módját. A polgármesterhez eljuttatott dokumentációra azonban nem érkezett válasz. A Napló kérdésére is az alpolgármester, Somogyi Béla sorait kaptuk meg, melyet az alábbiakban szó szerint közlünk.

Nem látta indokoltnak

A Zenede ügyében 2012 decemberének közepén sajtótájékoztatót tartó magánszemélyek javaslatait tartalmazó levelet a polgármesteri hivatal megkapta. Ezt megelőzően azonban már hónapokkal sor került egy olyan beszélgetésre a levelet megfogalmazó magánszemélyek egyike és közöttem, mely beszélgetés a Zenede épületének helyzetéről szólt. Már ekkor ismertettem azt az önkormányzati álláspontot, mely szerint az épület felújítása nem választható el a zenei szakképzés jövőjéről szóló koncepciótól, amely akkor is formálódott, s jelenleg is alakul. Ennek véglegesítése után az önkormányzat újult erővel kezdi meg az épület felújításához a megfelelő források keresését.

Az önkormányzat véleményéről tehát a Zenede sorsáért aggódó magánszemélyek már jóval levelük megfogalmazása előtt értesülhettek, azzal tisztában lehettek. Az álláspontok tehát hosszú ideje kölcsönösen ismertek, így konkrétan a levélre való reagálást nem látom indokoltnak.

Somogyi Béla, kulturális ügyekért felelős alpolgármester.

Mindezek után érdeklődéssel várjuk a kulturális bizottság február 27-i ülését, ahol talán kiderül: formálódik-e már a zenei szakképzésről szóló koncepció, és/vagy mégis, máris érdemes szóba állni az elkötelezett civilekkel.

Támogatók nívós névsora

Tréfás György Liszt-díjas operaénekes, Érdemes- és Kiváló Művész, Debrecen Díszpolgára

Jeney Zoltán Kossuth-díjas Érdemes Művész, Erkel- és Bartók Béla- Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem emeritus professzora

Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Debrecen díszpolgára

Sánta Zoltán hegedűművész, Portugália

S Varga Pál akadémikus, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem (DE)

Bitskey István akadémikus, a DE professzor emeritusa

Orosz István akadémikus, Debrecen díszpolgára, a DE professzor emeritusa

Prof. dr. Nagy János centrumelnök, DE AGTC

Prof. dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, DE OEC

Borbély Szilárd író, egyetemi oktató, DE

Eckhardt Mária tudományos igazgató, Liszt Múzeum, vezető karnagy, OSZK kórus

Tóth Armand zeneszerző, karmester, fuvolatanár

Párkai István karmester, professzor emeritus, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Richter Pál zenetörténész, Magyar Tudományos Akadémia

Dr. Kamp Salamon Liszt-díjas egyetemi docens, karnagy, Pécsi Tudományegyetem

Dr. Robert Martin igazgató gordonkaművész, Bard College Conservatory of Music (USA)

Pataky Potyók Dániel a Magyar Állami Operaház Simándy- és Junior Príma- díjas magánénekese

Dr. Virág Emese Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense

Hollós Máté Erkel-díjas és Bartók Béla- Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!