Hajdú-Bihar

2013.02.04. 13:28

Új helyen a korszerű Citológiai Laboratórium

Debrecen - Új helyre költözött a DEOEC citopatológiai laboratóriuma. A Patológiai Intézet részeként működő laboratórium az új funkciónak megfelelően átalakított, felújított volt SPECT házban kapott helyet, nem messze az intézettől.

Debrecen - Új helyre költözött a DEOEC citopatológiai laboratóriuma. A Patológiai Intézet részeként működő laboratórium az új funkciónak megfelelően átalakított, felújított volt SPECT házban kapott helyet, nem messze az intézettől. Az épület földszintjén a citológiai minták korszerű feldolgozásának érdekében egy jól felszerelt laboratóriumot és leletezőt, valamint a betegek fogadására és a minták vételére alkalmas szakrendelőt és várótermet alakítottak ki. A tetőtérben mikroszkópos oktatótermet, dolgozószobát és szociális helyiséget rendeztek be, míg az épület pincéjében a metszetek és a kenetek tárolása történik.

Több vizsgálat lehetséges

A belső átalakítás, a berendezés, a műszerek beszerzése és az épület felújítása a Patológiai Intézet, valamint az Orvos- és Egészségtudományi Centrum közös finanszírozásában valósult meg, mintegy 30 millió forintból. Az új citológiai laboratórium amellett, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően lényegesen több vizsgálatot tud elvégezni, a klinikákról beutalt betegek ellátásának színvonalát is javítja. Ezen kívül a citológus asszisztens és szakorvosképzés fontos színtere lesz a jövőben – tájékoztatott dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.

A citológia a mikroszkópos vizsgálatok közül a lehető legrövidebb idő alatt és a legolcsóbban szolgáltat a betegek ellátásához, illetve a további teendők meghatározásához szükséges információkat. Mára csaknem valamennyi, a gyógyításban résztvevő szakma használja a citológia nyújtotta diagnosztikus lehetőségeket. Az utóbbi években az alkalmazás módja jelentősen átalakult, célzott mintavételi eljárásokat, immunkémiai és molekuláris technikákat vezettek be, és a beavatkozások száma is megnőtt.

Sok ezer kenet

- Intézetünk citopatológiai laboratóriumában dr. Kovács Ilona főorvosnő szakmai irányításával az elmúlt évben több mint 7400 méhnyak-rákszűrésből származó nőgyógyászati kenet került feldolgozásra és kiértékelésre. A kezelőorvos által levett diagnosztikus citológiai mintából 1620 esetben 4956 kenet átvizsgálásával készült diagnózis, ennek fele tüdőrák kimutatását célozta meg. A hetente egy alkalommal tartott aspirációs citológiai szakrendelésen egy év alatt több mint 350 beteget láttunk el. Az esetek 20 százalékában a diagnózist pontosító vagy a kezelést meghatározó kiegészítő immuncitokémiai és molekuláris patológiai vizsgálatokat is végeztünk – mondta dr. Méhes Gábor egyetemi docens, a Patológiai Intézet igazgatója.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!