Hajdú-Bihar

2013.03.28. 19:00

A Kúria sem „kötött bele”

Debrecen - A tábla úgy gazdálkodott, hogy 46 milliót még vissza is tudott adni a költségvetésnek.

Debrecen - A tábla úgy gazdálkodott, hogy 46 milliót még vissza is tudott adni a költségvetésnek.

 - Kevés város mondhatja el magáról, hogy igazságügyi negyeddel rendelkezik, márpedig Debrecen ilyen lesz, ha 2015-re elkészül a Debreceni Járásbíróság épülete – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Dr. Handó Tünde, aki összbírói értekezletre érkezett a cívisvárosba. Az Országos Bírói Hivatal elnöke szerint a debrecenieknek fel kell ismerniük annak jelentőségét, hogy a városban több bíróság is működik. Megjegyezte: az egységes ítélkezés szempontjából fontos a bíróságok közötti jó munkakapcsolat, aminek legjobb példája a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki együttműködése. A praktikusság jegyében ugyanis együtt tartott évértékelő sajtótájékoztatót dr. Kahler Ilona törvényszéki és dr. Balla Lajos ítélőtáblai elnök, amit Handó Tünde szerint másutt is meg lehetett volna tenni, mégsem így történt.

Ide sereglettek

Handó Tünde a Debreceni Ítélőtábla működése kapcsán elmondta: bár az egy bíróra jutó ügyek száma az országos átlagnak megfelelő, a befejezett ügyeké jóval afölötti. Elismerően szólt arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége miatt több „nagy ügyet” – talán a legemlékezetesebb a Magyar Róbert-féle „fekete seregé” volt tavaly – a debreceni tábla vett át és fejezett be.

A törvényszék munkájával összefüggésben kitért a Hajdúböszörményi Járásbíróság kezdeményezésére kialakult Nyitott Bíróságok elnevezésű, 2012-ben indult programra, mely révén egy év alatt országszerte sok ezer diák szerezhette meg a legalapvetőbb jogi ismereteket. A tábla egyébként a gazdálkodása során 46 millió forintot nem használt fel, így azt visszafizették a költségvetésbe (volt helye, hiszen egyes bíróságok a gázszámlájukat sem tudták kifizetni).

Ügydömping

– Az elmúlt évben a Debreceni Ítélőtábla polgári tanácsai 1801 ügyet fejeztek be, 71-el többet, mint amennyi érkezett. A három hónap alatt befejezett ügyek aránya 69 százalék volt, s az év végén 387 ügy volt folyamatban – tájékoztatott Balla Lajos elnök. Ugyanez „büntetőben”: a 893 befejezett ügy 91 százalékát zárták le három hónapon belül, s 85 maradt folyamatban. Megjegyzendő: 2012 júniusától – amióta Balla Lajos vezeti a táblát – a Kúria a bíróság egyik ítéletét sem helyezte hatályon kívül.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke kitért rá: tavaly rendkívüli mértékben nőtt a szabálysértési ügyek száma, míg 2011-ben 6100 esetben jártak el, addig a múlt évben több mint 15 ezer ügyben kellett határozatot hozni, miközben 131 bíróból 14 hiányzott főként gyereknevelés miatt.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!