Hajdú-Bihar

2013.03.11. 17:15

Fizetnek, hogy nyitva maradjon a kisbolt

Debrecen, Budapest – A trafiktörvény módosítása szinte agyoncsapja a kiskereskedelmet. A kisebb településeken üzemelő kisboltok jelentős hányada éppen azokból a termékekből tartja fenn magát, amelyeket a majdani trafikokban is lehet árusítani.

Debrecen, Budapest – A trafiktörvény módosítása szinte agyoncsapja a kiskereskedelmet. A kisebb településeken üzemelő kisboltok jelentős hányada éppen azokból a termékekből tartja fenn magát, amelyeket a majdani trafikokban is lehet árusítani. A KISOSZ felmérései alapján a kisboltok forgalmának 40-50 százalékát a dohányáru, a szeszes ital, az üdítők, energiaitalok és kávé adják. Legfeljebb tejet és kenyeret vesznek még ott az emberek, de a nagyobb bevásárlásokat már a szupermarketekben bonyolítják – magyarázta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. Hozzátette: ha ezek a termékek kikerülnek a kisboltok polcairól sokan a lehúzzák a rolót is, és lesznek olyan települések, amelyek akár ellátás nélkül is maradhatnak.

Sok önkormányzat látja, hogy baj van. Tudomásunk van olyan dunántúli kistelepülésekről, ahol az önkormányzat már nem kér bérleti díjat a kisboltot üzemeltető vállalkozástól, hanem inkább támogatást nyújt, hogy a bolt továbbra is nyitva maradjon – jegyezte meg az ügyvezető elnök.

S ha mindehhez még hozzáadjuk a minimálbér-emelést, a garantált és az elvárt bérminimum bevezetését, az élőmunkát terhelő költségeket, elég siralmas a helyzetük az amúgy is „pengeélen táncoló” kisboltok üzemeltetőinek. A reálbérek miatt további 7-10 százalékkal zsugorodott a piac. –Ebben a helyzetben az lenne a célszerű, ha a trafikokat legalább nyereségessé tennék. Azonban a dohányáruk esetében a 3,5 százalékos árrés ehhez nem elegendő, egy 8-10 százalékos árréssel lehetne ezt elérni − mondta ez érdekvédelmi szervezet ügyvezető elnöke.

Megemlítette azt is, hogy bár országosan 7000 egység üzemeltetésére lehet pályázatot beadni, a pályázatok száma meghaladta a 15 ezret. Jellemzően a nagyvárosokban többszörös a túljelentkezés, míg a kisebb teleüléseken senki sem akar trafikot nyitni. – Ugyanakkor a pályáztatás során, figyelmen kívül hagyták a turisztikailag kiemelt városokat és azokat is, ahol ugyan az állandó lakosság száma kevés, de az ott lévő nagyvállalat miatt ezrekkel nő meg naponta az ott megfordulók száma – tette hozzá Antalffy Gábor, hogy ez majd akkor fog torz eredményeket hozni, amikor egy-egy egység eredményességét vizsgálják.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!