Hajdú-Bihar

2013.03.11. 12:44

Karöltve rendeznek és ünnepelnének

Debrecen - Az ünnep most sem lesz más, de a megemlékezés megszervezése és lebonyolítása az eddigiektől eltérő lesz - jelentette be Kósa Lajos polgármester a közelgő március 15-ei ünnepi rendezvényeket beharangozó hétfői sajtótájékoztatón. Közös sétára várják az ünneplőket március 14-én és 15-én.

Debrecen - Az ünnep most sem lesz más, de a megemlékezés megszervezése és lebonyolítása az eddigiektől eltérő lesz - jelentette be Kósa Lajos polgármester a közelgő március 15-ei ünnepi rendezvényeket beharangozó hétfői sajtótájékoztatón. Közös sétára várják az ünneplőket március 14-én és 15-én.Újdonságot jelent ugyanis, hogy ezentúl a Főnix Rendezvényszervező Kft., valamint valamennyi városi fenntartású kulturális intézmény, így a megyétől januárban átvett Déri Múzeum és Méliusz-könyvtár is részt vesz az előkészítésben és a kivitelezésben a Debreceni Művelődési Központtal karöltve. Ezzel színesebbé, komplexebbé válik az ünneplés, gazdagabb programkínálatból választhatnak az emberek - tette hozzá a polgármester, aki szerint az új koncepció például a sport világversenyek rendezésében is új lehetőséget nyújthat a szervezőknek.

Sok olyan ismerettel szolgálhatnak a közösen szervezett programok, melyek eddig esetleg elkerülték az emberek figyelmét - többek között ezt is érvként sorakoztatta fel Kósa Lajos polgármester, amikor az új kulturális koncepcióról beszélt hétfői sajtótájékoztatójukon. Ezen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165 évfordulójára tervezett ünnepi rendezvénysorozatról számoltak be a résztvevők.

Tánccal is emlékeznek

Az ünnepi műsor szervezésébe idén bekapcsolódó Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Bódor Edit a csütörtök esti fáklyás felvonulás, illetve a másnapi ünnepi megemlékezések ismertetésekor újdonságként emelte ki, hogy ezeket egy nagy közös programként ajánlják több helyszínes séta keretében.

A Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója, Jantyik Zsolt arról beszélt, hogy a hosszú hétvégékre eső ünnepeken sokan az utazással járó kikapcsolódást választják, de azért maradnak itthon is emberek, akiknek az ünneplés mellett hasznos elfoglaltságot kell biztosítaniuk. Ilyen például a DMK-ban március 15-én délután rendezendő Verbunkos táncház, melyen a városban működő valamennyi csoport képviselője részt vesz. Emellett lesznek a Kossuth utcai házban egyéb családi programok is.

A Folk másfélnap szervezéséről jól ismert Hétmérföldes Kulturális Egyesület elnöke, dr. Rózsavölgyi Bálint a Hajdú táncegyüttes Hatvan utcai bázisára invitálta Forradalmi táncházba a csütörtök esti programok zárásaként a népdalok és a néptánc iránt érdeklődőket.

Ünnepi programok

Március 14.

Egyetem tér 18.30: Fáklyás felvonulás gyülekezője.

19.15, Déri tér: Az ünneplőket Pósán László országgyűlési képviselő köszönti, majd néptáncos bemutató.

20.30, Hatvan utca 32.: Forradalmi táncház.

Március 15.

8.15, Bem tér: Országzászló felvonása.

9.30, Petőfi tér: Koszorúzás Petőfi szobránál.

10.30, Kossuth tér: Megemlékező műsor, Kósa Lajos ünnepi beszéde.

12.30, Honvédtemető: Megemlékezés, beszédet mond dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

16.00, DMK Belvárosi Közösségi Háza: Verbunkos táncház.

17.00, Bem tér: Országzászló levonása.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!