Hajdú-Bihar

2013.03.27. 19:14

Lakásból garázsba költözik

Debrecen - Havazásban, de vele szolidáris emberek gyűrűjében vitte el holmiját a devizakárosult.

Debrecen - Havazásban, de vele szolidáris emberek gyűrűjében vitte el holmiját a devizakárosult.

Indulatos bekiabálásokkal tarkított kilakoltatáshoz hívták a Jobbik képviselői a sajtót Debrecenben szerda reggelre, az Apafi utcára, ahol egy gazdát cserélt lakást rendőri biztosítással nyitottak ki. A helyszínen nem csak a végrehajtó, a régi és új tulajdonos volt ott, hanem a Jobbik két városi képviselője is, továbbá úgy 30 ember; barátok, ismerősök, néhányan maguk is devizahitellel küzdenek. Ők szolidaritásból jöttek, illetve segíteni akartak a még ott maradt ingóságok elszállításában.

A társasház egyik emeleti lakásának régi tulajdonosa – nevét nem vállalta – nem volt hajlandó átadni a kulcsokat, ezért lakatossal nyittatták ki a zárat. Az asszonnyal – aki családjával a következő néhány napot egy garázsban fogja átvészelni – annál is inkább együtt tudtak érezni ismerősei, mert az események hidegben, folyamatos hóesésben zajlottak.

Peres ügyek

Hét évvel ezelőtt 17 millió forintért vette a lakást az asszony, 15 millió (félig deviza, félig forint – csak így kapta meg) hitel segítségével; a törlesztőrészlet azonban az évek alatt 60 ezer forintról 140 ezerre emelkedett, amit már nem tudott fizetni – osztotta meg velünk történetét. 2012 júniusában elárverezték a lakást, azóta „csak” havi 100 ezer forintot von le a bank az időközben nyugdíjba ment nőtől, aki úgy becsüli, még 10 millió forinttal tartozik, így aztán „élete végéig fizethet”.

Az ügy korántsem egyszerű: volt benne egy büntetőfeljelentés, amit a nő ügyvédje tett, mert álláspontja szerint ügyfelének egy végrehajtással kapcsolatos kérelmét elbírálás nélkül utasították el, illetve jelenleg is folyamatban van az asszonynak a bank ellen, a szerződés semmisségéért indított pere. Utóbbi okán a kilakoltatáskor ismerősei az egész procedúra jogszerűségét vitatták, hangot adva azon vélekedésüknek, hogy a lakás tulajdonosa még mindig az asszony.

Az utolsó nap

– Február 27-én kaptam meg az értesítést, hogy ma ki kell költöznöm. Bíztam benne, hogy meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot, de hiába. Ugyanakkor kértem haladékot az új tulajdonostól, de nem kaptam – mondta, hozzátéve, ő maga csak április elsejétől talált albérletet, az új lakó pedig a mai nappal költözött ki az övéből, ezért kell neki mától a lakás. Azt is megjegyezte, a debreceni önkormányzattól sem kapott segítséget. – Nem adom oda a kulcsot önként, törjék fel a zárat! – tette hozzá, tudva, hogy az ajtóban tett kárérték is őt terheli, azonban szem előtt tartva, hogy nem tartja jogosnak a lakás elárverezését a bankkal való vita lezárulta előtt. A nő elmondta még, hogy az árverésen mintegy 13 millió forintért kelt el a kb. 20-25 milliót érő lakás.

Szerdán reggel az összes megjelent előtt szintén haladékot kért az asszony az új tulajdonostól, egyetlen napot, amíg elszállítja a még itt maradt holmiját. A vevő azt válaszolta, „már tíz hónap haladékot adtam.” Elhangzott némi kölcsönös vádaskodás, mire a végrehajtó megjegyezte, hogy „ezt nem itt kell tisztázni”.

Magánterület

Utóbbi személynek a póruljárttal szolidaritást vállalók csoportjától bőven kijutott a jelzőkből, akárcsak az új tulajdonosnak és családjának, esetenként a rendőröknek és a lakatosnak is. Amikor az ajtó végül kinyílt, vita támadt a rendőrökkel arról, hogy hol kezdődik a magánterület; s mielőtt bárki belépett volna a lakásba, az ismerősöket és a sajtót a lépcsőházba parancsolták. Később három férfi megkezdte a kipakolást, illetve többen a lépcsőház más részein segítettek. A Jobbik képviselői sajtótájékoztató keretében kommentálták az esetet (keretes írásunkban). Az incidens szóbeli formára szorítkozott, fizikai erőszakot csak az ajtó szenvedett el.

HBN-SzT


– A kormány eddigi próbálkozásai a devizakárosultak igen kis hányadának segítettek, a Jobbik csak a hitelek teljes körű, felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartja elfogadható megoldásnak – jelentette ki Kulcsár Gábor, a Jobbik képviselője. Tarthatatlannak nevezte, hogy a Nemzeti Eszközkezelő jogosultsági körébe szociális-rászorultsági alapon nem férnek bele olyanok, akiknek elveszik az ingatlanjaikat és sérelmezte, hogy a kormány a civilek, károsultak helyett a Bankszövetséggel tárgyal. Elmondta: Debrecenben jelenleg 271 ingatlan van végrehajtás alatt, s a Jobbik indítványozni fogja, hogy az önkormányzat, illetve a Cívis Ház tulajdonában lévő, üresen álló, eladhatatlan lakásokban való elhelyezéssel átmeneti segítséget nyújtson a város a hitelkárosultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!