Hajdú-Bihar

2013.03.01. 19:18

Ragaszkodnak a szakrendeléshez

Debrecen - Néhány településen szükség van helyi költségvetési kiegészítésre, de a jelenlegi feltételek mellett többnyire anélkül, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező bevételből működnek a megye járóbeteg-szakrendelői. A debrecenit leszámítva nincs tudomásunk olyan önkormányzatról, amely átadná.

Debrecen - Néhány településen szükség van helyi költségvetési kiegészítésre, de a jelenlegi feltételek mellett többnyire anélkül, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól érkező bevételből működnek a megye járóbeteg-szakrendelői. A debrecenit leszámítva nincs tudomásunk olyan önkormányzatról, amely átadná.Azért fontos hangsúlyozni a jelenlegi feltételeket, mert azok bármikor megváltozhatnak. Erről az érintett önkormányzatok egyelőre semmit nem tudnak, de február 15-ig már nyilatkozniuk kellett, hogy kívánják-e a továbbiakban is saját kézben tartani a szakrendeléseket, vagy átadják azt (az eszköz- és ingatlanvagyonnal együtt) az államnak.

A Napló információi szerint Hajdú-Biharban csupán Debrecen önkormányzata engedte el a feladatot, a települések túlnyomó többsége a megtartása mellett döntött. Ide sorolhatjuk Hajdúböszörményt, Hajdúszoboszlót, Hajdúnánást és Balmazújvárost. (Berettyóújfalut és vonzáskörzetét nem érintette az ügy, mivel a járóbeteg-szakrendelések eddig is a kórházban működtek.)

Három gazdasági vállalkozás szolgálja ki egészségügyi szakrendelőkkel 22 település lakosait (Létavértes, Polgár és Vámospércs központtal). A létavértesi társulást kivéve (ahol nyolc település közül három az átadást támogatta volna) minden városban/faluban arra szavaztak, hogy egyelőre maguk gondoskodnak az ellátásról.

Amikor a polgármesterekkel erről beszélgettünk, sokan kiemelték, hogy ez a döntés jelenlegi helyzetre vonatkozik, amit át kell gondolni, ha a körülmények, feltételek megváltoznak.

Némelyikük nem titkolta, hogy féltik az új ingatlanokban található, igen nagy értékű és korszerű, diagnosztikai eszközöket, orvosi műszereket. Azt hallják ugyanis, hogy felvetődött, mégsem a GYEMSZI*, hanem a kórházak hatáskörébe kerülnek az állam által átvett szakrendelések. Márpedig – gyanítják – a kórházak jellemzően elhasználódott, esetleg elavult eszközeit örömmel lecserélnék a vidéki szakrendelőkben álló modern gépekre.

 

*GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!