Hajdú-Bihar

2013.04.26. 17:47

Egyetemi székfoglaló

A város is keményen lobbizhatott a rektorválasztás ügyében.

A város is keményen lobbizhatott a rektorválasztás ügyében.Azok után, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön a Debreceni Egyetem Szenátusának februári döntésével szembe menve Szilvássy Zoltán stratégiai rektorhelyettest jelölte a június végén, hivatali ideje lejártával távozó Fábián István helyére, a legnaivabbak számára is világossá vált: a kormány minden áron érvényesíti akaratát (a szenátus meggyőző, kétharmados arányban Paragh Györgyöt, az orvoscentrum jelenlegi elnökét javasolta a tisztségre, igaz, ez nem kötötte a miniszter kezét).

A legtöbben azt állítják, hogy a két rektorjelölt közül Szilvássy élvezi a kormányzat, de még inkább a debreceni Fidesz bizalmát. Arról beszélnek, hogy a városháza – különös tekintettel Debrecen egészségiparban betölteni kívánt szerepére – más irányt szeretne szabni a Debreceni Egyetem fejlődésének, de még inkább a Klinikának. Ez utóbbi kapcsán a minap éppen Kósa Lajos beszélt arról, hogy a párhuzamosságok elhagyása érdekében össze kellene olvasztani a városi egészségügyi intézményeket.

Modernebb egyetemet csinálna?

Ráhajtani a pénzre

Pénteken többeket megkérdeztünk az egyetemen. Egy forrásunk szerint ideje túllépni azon, hogy a rektor kinevezése politikai kérdés-e, hiszen nyilvánvalóan az, s a döntést meghozó félnek vállalnia kell ennek következményeit is.

Paragh György pályázata alapos, számszakilag alátámasztott és hatékony egyetem képét láttatja, de csak a létező struktúrákon belül. A jövő magyarországi egyetemei azonban kevesebb fenntartói hozzájárulással kell számoljanak, s ahogy erre külföldön már ma is jó néhány példát találunk, jobban kell támaszkodniuk a gazdasági szférára, például az alkalmazott kutatások révén több megrendelést kell kiharcolniuk – mondta a Naplónak, hangsúlyozva: a felsőoktatási intézményekről alkotott képünknek muszáj megváltoznia.

– A Debreceni Egyetem korábbi rektora, Fésüs László körülbelül hat éve már elindította ezt a folyamatot, s az ő révén éppen Szilvássy Zoltán játszott meghatározó szerepet abban, hogy az intézmény jelentős együttműködést alakított ki a gazdaság meghatározó szereplőivel. Ennek a folyamatnak kellene a jövőben még inkább elmélyülnie – tette hozzá.

 

A baloldalon felháborodtak

A megyei MSZP és a Demokratikus Koalíció arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá Szilvássy Zoltán kinevezését.

A szocialisták szerint ami történt, az az egyetemi autonómia megalázása, s a rektorból így lesz a közösség bizalmát élvező vezető helyett politikai komisszár.

A DK közleményében Kósa Lajos jelöltjeként említi Szilvássyt, s megjegyzik, az új rektor és a polgármester régi ismerősök, hiszen mindketten tagjai a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter igazgatótanácsának. A kinevezés ellen tiltakozott a Hallgatói Hálózat is.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!