Hajdú-Bihar

2013.04.24. 10:30

Trombózis után repülés – ha lehet, akkor hogyan?

Az utazómagasság elérése után 1,5-2 óránként 5-10 perc mozgás „kötelező”.

Az utazómagasság elérése után 1,5-2 óránként 5-10 perc mozgás „kötelező”. – 40 évesen volt egy agyi trombózisom, amivel meg is műtöttek, nem maradt semmi különösebb panaszom, bár az időjárást érzem. Akkor részben a bal oldalam bénult, de már nincs semmilyen problémám. Rendszeresen sportolok is – hallhattuk olvasónktól múlt keddi szakembertelefonunk alkalmával. – Ami miatt keresem, az egy 26 órás repülőút. A fiam ugyanis Új-Zélandon él, s szeretnénk majd meglátogatni. De vajon vállalkozhatok-e egy ilyen hosszú utazásra? S, ha igen, hogyan kerüljem el a bajt? – kérte a férfi prof. dr. Csiba László tanácsát.

Kényelmes cipő

– A kérdés nagyon jó, hiszen mindenkit érdekelhet, akinek trombózisa van, s repülni szeretne – kezdte a neurológus, s először is tisztázta, a telefonálónak valóban trombózisa vagy bevérzése volt, mivel a kettő közötti terápia eltérő. Megerősítést nyert a trombózis, így a professzor kiemelte: azoknál, akiknek alsó végtagban, vagy artériás trombózisa volt, aki egyébként is szed vérlemezke- vagy véralvadásgátlót (pl. Acenocoumarol vagy, fenprokumarin hatóanyagú tabletta vagy injekciós forma) feltétlen konzultáljon orvosával repülős/hosszú autós vagy autóbuszos utazása előtt.

Dohányzó nők, ha fogamzásgátlót is szednek, s nem volt még trombózisuk, de családjukban már előfordult, szintén konzultáljanak orvosukkal. Valószínűleg szükségük lesz átmenetileg trombózis-megelőzésre alkalmas gyógyszerre.

– Nagyon fontos, hogy kényelmes cipőt, s olyan zoknit vegyen fel, ami nem fog szorítani, amibe nem dagad bele a lába az út alatt. Az ödéma, a vizenyősség még a teljesen egészséges embereknél is kialakulhat egy ilyen hosszú út során, a trombózison átesetteknél pedig erre különösen ügyelni kell. Ami még elhagyhatatlan, az az, hogy a repülési magasság elérése után 1,5-2 óránként 5-10 percet járkáljon, végezzen guggolásokat – hívta fel a figyelmet a teendőkre a szakember, hozzátéve: lehetőleg ne igyon sokat, a tömény alkoholt pedig kerülje. – Nem iszom és nem dohányzom – reagált olvasónk. – Akkor csak egy élvezeti cikk maradjon: Új-Zéland.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!