Hajdú-Bihar

2013.04.05. 13:10

Új központ a nők egészségéért

Debrecen - Száz emlőszűrésre behívott nő közül átlagosan csak 40 megy el – pedig életet menthet.

Debrecen - Száz emlőszűrésre behívott nő közül átlagosan csak 40 megy el – pedig életet menthet.Ennek az intézménynek elsősorban az egészségtudatos magatartásra nevelés, a betegségek megelőzése a célja. Ma Magyarországon minden tizedik nő emlőrákban szenved, mintegy 2500-an vesztik életüket e betegség miatt, s évente 7 ezer új esetet regisztrálnak, ezért is különösen fontos, hogy minél korábbi stádiumban felismerjék a bajt, s megkezdjék a szükséges kezeléseket – e gondolatokkal köszöntötte prof. dr. Paragh György, a DEOEC vezetője az új, Kossuth utca 56. szám alatti ECHO Emlővizsgáló Központ ünnepélyes átadójára érkezetteket.

Mint a pénteki tájékoztató során elhangzott, az egészségügyi intézményben korszerű körülmények között – a DEOEC-en 2001 óta működő Komplex Mammográfiás Központ részeként működve – végzik majd az emlőrák felismerésében és diagnosztizálásában kulcsszerepet játszó mammográfiai szűrést. Teszik mindezt a legfejlettebb, úgynevezett direkt digitális mammográffal (melynek beszerzésére 15,5 millió forintot nyert pályázaton az ECHO Kft.), amiből csak néhány van az országban.

A diagnosztikai munkát automatikus számítógépes kiértékelő rendszer segíti, ez a berendezés a monitoron megjelent képen megjelöli a rosszindulatú elváltozásra gyanús területeket. Erre az országban egyedüli, úgynevezett CAD rendszernek a beszerzésére is pályázattal nyílt lehetőségük, 16,5 millió forintos támogatással.

A legújabb technikai eszközökkel felszerelt intézményben – ahogyan azt prof. dr. Péter Mózes, igazgató elmondta, és egy alma segítségével be is mutatta – képesek például minimális fájdalommal és beavatkozással járó biopsziát is végezni. A központban a mammográfiás vizsgálaton túl a modern fogászati részleg is működik majd.

 

A szűréseknek köszönhetően

Az emlőrák kezelésében az elmúlt években kedvező változások következtek be. Ma már a műtétek döntő többsége emlőmegtartó műtét, főként a szűrések révén, korai stádiumban felismert betegségeknek köszönhetően. Az egyre jobb, és újabb citosztatikumok mellett hormonterápiát és biológiai terápiát is használnak.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!