Hajdú-Bihar

2013.04.03. 15:15

Újabb „disznókodás” a főtéren

Debrecen - A négy éve elindított mangalica fesztivál már országos programsorozattá nőtte ki magát.

Debrecen - A négy éve elindított mangalica fesztivál már országos programsorozattá nőtte ki magát.A város egy olyan rendezvényhez csatlakozott társszervezőként, melynek a külföldön is egyre népszerűbb hungarikum, a mangalica ad rangot - mondta Papp László alpolgármester a jövő hét végi esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján. Negyedik alkalommal biztosítják helyet a háromnapos rendezvénynek a főtéren, illetve a Hatvan utcai parkolót is, valamint önköltségi áron a Főnix Rendezvényszervező Kft. gondoskodik a kulturális programokról - tette hozzá. Ami a többi látványosságot illeti, kiemelte a kolbásztöltést, a sajtkészítést és a lekvárfőzést, valamint az élő állat bemutatót.

Jól sikerült újraélesztés

A Mangalica-tenyésztők Országos Egyesülete elnöke, Tóth Péter sikertörténetről beszélt, amikor röviden összefoglalta az őshonos állatunk helyzetét. Mint mondta, 22 éve a fajnak a kihalástól való megmentése volt a cél, s akkor összesen 198 kocát számláltak az országban. Mindössze 3 tenyészet, ezek közül a legnagyobb az Egyek-telekházai foglalkozott vele. Ma már 150 tenyészetben 9 ezer kocát tartanak, de továbbra is a keleti országrész, és Hajdú-Bihar a meghatározó a tenyésztésében.

Évente 60 ezer hízót nevelnek fel, ezeknek csak 20 százaléka végzi a vágóhídon, a többit háztól és a debrecenihez hasonló rendezvényeken értékesítik.

Az április 12-14. között sorra kerülő fesztiválon 12 tenyésztő mutatja be és árulja portékáit, de kapni lehet majd más kistermelői termékeket is a főtéri rendezvényen.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!