Hajdú-Bihar

2013.05.15. 10:01

Jövedelemadó-bevallás: már csak egy hét van

Debrecen - Aki nem tudja önállóan elkészíteni a bevallását, az segítséget kérhet a NAV-ügyfélszolgálaton.

Debrecen - Aki nem tudja önállóan elkészíteni a bevallását, az segítséget kérhet a NAV-ügyfélszolgálaton.Szűk egy hét maradt a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésére. Május 21-e a végső bevallási és befizetési határidő a magánszemélyeknek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Észak-alföldi régióban az utolsó napokban, mindhárom megyében hosszított nyitva tartással és kihelyezett ügyfélszolgálattal segíti az adófizetőket az szja-bevallási kötelezettség teljesítésében.

A végére hagyják

Az Észak-alföldi régióban 620 ezer személyi jövedelemadó-bevallást vár a NAV. Mostanáig ennek mindössze a harmada érkezett be a megyei adóigazgatóságokhoz. Az idei bevallási időszakban is megmutatkozott, hogy még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatra a bevallás benyújtását. A május 21-ei végső bevallási határidő, illetve a kötelezettség elmulasztása, vagy késedelmes teljesítése esetén a NAV 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az eddig beérkezett bevallások feldolgozásakor az alábbi tipikus hibákat tapasztalták: a leggyakoribb az aláírás hiánya, ami érvénytelenné teheti az szja-bevallást. Gyakran keverik a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetettel; az adószámos magánszemélyek, őstermelők nem tüntetik fel az adószámukat; sokan üresen küldik be az szja-bevallást; a 1253 adónyilatkozat nyomtatványt – a söralátét bevallást – még mindig sokan küldik be üresen, összetévesztve azt az egyszerűsített bevallással, a 1253NY nyilatkozattal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!