Hajdú-Bihar

2013.05.15. 10:59

Nem ugrik az elárvult szöcske az Újkertben

Debrecen - Sok köztéri alkotás merült méltatlanul a feledés homályába. Így járt az az Algirdas Bosas szobor is, melyre ma már nem kapaszkodnak fel kíváncsi gyerkőcök, legfeljebb a huligánok méltatják egy-két festékszóró fújásra. De semmi több.

Debrecen - Sok köztéri alkotás merült méltatlanul a feledés homályába. Így járt az az Algirdas Bosas szobor is, melyre ma már nem kapaszkodnak fel kíváncsi gyerkőcök, legfeljebb a huligánok méltatják egy-két festékszóró fújásra. De semmi több. Hogy ki az az Algirdas Bosas, s milyen szoborról is van szó? A szöcskéről (ez nem a mű igazi címe, arra nem találtunk utalást), ami a Lehel utcai közparkot díszíti.

Még 1987-ben került az Újkerti füves területre, miután a litván művész elkészítette azt egy hajdúböszörményi alkotótáborban. Ezek az információk azonban több tíz év távlatából megkoptak. Kíváncsiak voltunk, a környéken élők közül emlékszik-e még valaki a szobor történetére. A körkép siralmas. Több megkérdezettből egyedül Stumpf Árpádné tudta, hogy az alkotó külföldi, a szöcske pedig mintegy 30 éve áll ugrásra készen a Lehel utcán.

- Én még emlékszem arra, amikor idehozták, s arra is, hogy akkor még a park élhető volt és hívogató. Ma már inkább elhanyagolt, éjjel pedig veszélyes. Akkoriban még a szánkódomb mellett napozóágyak, sakkasztalok várták a pihenni vágyókat. Ma már csak a kutyások járnak erre... - mondta lapunknak az asszony.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!