Hajdú-Bihar

2013.05.02. 12:12

Varnus – Lajkó: X és 1/2 X

Debrecen - Az orgona- és a hegedűjáték formabontó mesterei, a legendás improvizátorok most együtt a színpadon.

Debrecen - Az orgona- és a hegedűjáték formabontó mesterei, a legendás improvizátorok most együtt a színpadon.„Mikor törleszti végre tízéves adósságát a magyar zene, hogy egy pódiumra állítsa e két zsenikölyköt, akik köré mára mitológiák épültek?” Így fogalmazott Molnár Gál Péter, színikritikus-újságíró, egyik hozzászólásában. Úgy tűnik, elérkezett a pillanat! Erre a nagy találkozóra ugyanis Debrecenben is sor kerül, május 6-án, este 7 órától a Nagytemplomban.

Amint arról már olvashattak, Varnus Xaver és Lajkó Félix, az orgona- és a hegedűjáték formabontó mesterei, legendás improvizátorok, zenei energiabombák most együtt lépnek színpadra. Négy húr és több mint hétezer síp csap össze és válik egyetlen hangszerré a koncert folyamán, s hozza létre azt az univerzumot, amelyben az X + 1 X képlet megoldása: felejthetetlen zenei élmény. Varnus Xaver és Lajkó Félix ugyanis két kultikus figura.

Mindketten démonikusan improvizálnak, mindketten mertek és tudtak eltérni az akadémikus zenei kánontól, és – talán pont ezért – mindkettőjüknek nemzetközi szinten is hatalmas a rajongótábora. Tíz magyarból nyolc mindkettőjükről tudja, hogy kicsoda. Találkozzunk hát a Bach-dallamokon alapuló közös improvizációs koncertjükön, 2013. május 6-án a Református Nagytemplomban! Belépődíj: 3900 Ft. A jegyek nem helyreszólóak, kapunyitás 18 órakor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!