Hajdú-Bihar

2013.09.06. 07:23

Bíró Eszter és a Deep Forest zárja a fesztivált

Szombaton véget ér a 12. Vidor Fesztivál, az egyhetes kulturális kavalkád két fantasztikus koncerttel búcsúzik Nyíregyházától és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől.

Szombaton véget ér a 12. Vidor Fesztivál, az egyhetes kulturális kavalkád két fantasztikus koncerttel búcsúzik Nyíregyházától és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől.

Este hétkor Bíró Eszter és zenekara lép a Kossuth tér színpadára, a koncerten a zsidó folklór dallamainak akusztikus feldolgozásain kívül magyar költők – Radnóti Miklós, Kányádi Sándor és Varró Dániel – megzenésített versei is megszólalnak, de Födő Sándor „Fodo” és Hegyi György új szerzeményei is színesítik a repertoárt. A jiddis, arámi, szefárdi dalok mellett elhangzó versek úgy követik egymást a műsorban, hogy szinte észre sem lehet venni, hol kezdődik a vers és hol folytatódik a népzene. A végeredmény pedig új, friss, dinamikus dalok tele iróniával, gondolatisággal, amelyek olykor húsba vágóan szólnak a közönséghez.

Alig lesz idő felocsúdni, és 20.30 órakor érkezik a világszerte ismert Deep Forest – a francia együttest hazánkban a legtöbben a Sebestyén Márta által énekelt, és a Bohemes című albumukon elhangzott Martha’s Song című dal kapcsán ismerik. A Deep Forest a 90-es évek elején alakult, amikor Michel Sanchez a Baka törzs egyik tradicionális dalából készített egy remixet eredeti nyelven.

Ezek után Eric Mouquet-vel megalapították a Deep Forestet, és megjelentették első albumukat, amelyről az első kislemez, a Sweet Lullaby azonnal világhírűvé tette őket. Legújabb albumuk autentikus afrikai dallamokra épül, visszatérve ahhoz a zenei világhoz, amellyel karrierjüket kezdték. Az afrikai dallamok mellett élvezhetjük Sebestyén Márta jelenlétét is, aki felidézi a Bohemes album szellemét, míg az együttessel először éneklő Balogh Guszti autentikus cigány dalokat ad elő. Érdemes tehát a szombat estét a nyíregyházi Kossuth téren tölteni, mert a Vidor fesztiválra is igaz: minden jó, ha a vége jó.


Kapcsolódó cikkek:



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!