Hajdú-Bihar

2013.12.31. 13:11

Ha úri italt iszunk, a folytatás pazar lesz

Nyíregyháza - Szilveszterkor pezsgővel koccintunk. De tudjuk, hogy miért?

Nyíregyháza - Szilveszterkor pezsgővel koccintunk. De tudjuk, hogy miért?

Szilveszter éjszakájához és az új év első napjához számos hiedelem kapcsolódik, ugyanis az elkövetkezendő év annak szellemében telik el, amilyen e két nap volt. Szórakozunk, hogy az elkövetkező évünk is vidám és mókás legyen. A szilveszteri szokás lényege az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

Véletlenül készítették el

Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály számára volt hozzáférhető. A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt.

Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. Ráadásul a palackok egy jelentős része felrobbant az előállítás során.

Nem véletlen tehát, hogy a pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő. Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált.

Ha szerencsénket nem szeretnénk a véletlenre bízni, időben szerezzünk be szilveszter előtt néhány üveg pezsgőt, hogy barátainkkal is koccinthassunk egy sikeresebb új év reményében.

Ha nem szeretjük a pezsgőt, de szeretnénk elkerülni az ínséges időket, akkor gazdagítsuk habzó italunkat és készítsünk ízletes pezsgőkoktélokat!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!