Hajdú-Bihar

2013.12.02. 09:09

„Pozitív döntés született”

Magyarország - Foglalkoztatási jogviszonnyá válik a nevelőszülői, hivatásos nevelőszülői tevékenység.

Magyarország - Foglalkoztatási jogviszonnyá válik a nevelőszülői, hivatásos nevelőszülői tevékenység.

 – Időszerű volt, hogy a nevelőszülőket olyan mértékben elismerjék, hogy foglalkoztatási jogviszonyt kapjanak. Kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá válik az életük – mondta Bodor Jánosné, a Nevelőszülők és Befogadószülők Országos Szakmai és Érdek-képviseleti Szakszervezetének elnöke.

Csak heti húsz órában

– A kormány egyik célja a gyermekvédelmi szabályozások megváltoztatásával, hogy 2017. január 1-jétől a 12 évesnél fiatalabbak nevelőszülőnél és ne gyermekotthonban éljenek, s a tervek szerint 2014-ben megkezdődik azoknak a szintén 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek családokban való elhelyezése, akik gyermekotthonokban élnek – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A változtatás értelmében az a nevelőszülő, aki a sajátjaival együtt legalább négy gyermeket gondoz, csak időkorlátozással, legfeljebb heti húsz órában vállalhat egyéb állást. 2017-től már csak az előírt tanfolyam elvégzése után végezhető a nevelőszülői munka, az 500 órás képzés alól felmentést kap az, aki már tíz éve folyamatosan nevelőszülő és aki öt éven belül a nyugdíjba vonul. Emellett a jogszabály egységesíti a juttatásokat is, azt a minimálbérhez köti, és a nevelt gyermekek számától, valamint speciális és különleges nevelési igényüktől is függővé teszi. Az összeg négy gyermek nevelése esetén nagyságrendileg megegyezik a minimálbérrel. A díjazással kapcsolatosan kiderült, hogy minden gyermek után megmarad a családi pótlék, az úgynevezett nevelési díj, valamint a külön ellátmány.

Eleinte nehéz volt

– Több mint tíz esztendeje gondoskodom két gyermekről – kezdte egy neve elhallgatását kérő nevelőszülő. – Két vér szerinti gyerekem is van, az egyik már nem velünk él, saját lábára állt. Hat esztendeje került hozzám a most tizenegy éves Csaba és a tíz esztendős Patrícia. A fiú hallássérült – nemrégiben kapott hallókészüléket – és értelmi fogyatékos, míg Patrícia súlyos asztmával küszködik, ami sajnos nem gyógyítható, csak mérsékelhető. Eleinte nagyon nehéz volt, de nem bánom, hogy belevágtam. Persze azt kár lenne tagadni, hogy a gyermekenként járó havi 15 ezer forintos nevelési díj és a 42 ezer forintos ellátmány nem túl sok, ráadásul a juttatások mértéke évek óta nem emelkedett, míg például az élelmiszerárak igen. A nevelőszülő hozzátette: január elsején módosul a nevelőszülőkre vonatkozó jogszabály, várhatóan változik a juttatások mértéke és azok jogcíme is. – A nevelőszülői munka foglalkoztatási jogviszonynak minősül majd, ami jó, bár engem személy szerint nem érint, mert van főállásom, de sok nevelőszülőn segít majd a változás.

Huszonöt éve

– Ezelőtt tizenkét évvel végeztem el a nemrég kötelezővé vált több száz órás tanfolyamot, mert már akkor abban reménykedtem, hogy pozitív döntés születik az ügyünkben. Most ez megtörtént, aminek nagyon örülök, és úgy érzem, ideje volt ilyen módon is elismerni a munkánkat, amit nem nyolc, hanem napi 24 órában végzünk – mondta Molnár Miklósné Marika, aki 25 éve nevelőszülő, jelenleg is két speciális igényű fiút nevel. – Azt még nem tudom pontosan, hogy forintosítva ez mit jelent, de azt igen, hogy az alap díjazás mellett figyelembe veszik, hogy egy fogyatékos és egy tartósan beteg gyerekkel foglalkozom.

Amikor a megélhetési nevelőszülőség arányának lehetséges növekedéséről kérdeztük, kifejtette: – Nem hiszem, hogy többen vállalkoznak erre a feladatra a pénz miatt. Akinek jól jövedelmező állása van, az eddig és ezután sem fogja otthagyni azért, hogy nevelőszülő legyen. Akik pedig eddig is több gyereket neveltek, a januártól ezért járó fizetést nem adják fel egy minimálbéres munkahelyért. Én személy szerint örülök, hogy a nyugdíjazásomig, vagyis még 4–5 évig munkaviszonyban állok – mondta Molnár Miklósné.

KM

Táppénz, adókedvezmény

Az egységes jogviszony bevezetésével minden nevelőszülő jogosulttá válik táppénzre, betegszabadságra, szabadságra, valamint végkielégítésre. A nyugdíjak számításánál szolgálati idő lesz a nevelőszülőként eltöltött időt, jár majd a gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, és a családi adókedvezményre is jogosultak lesznek a nevelőszülők. Utánuk társadalombiztosítási járulékot fizetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!