Hajdú-Bihar

2014.07.04. 07:30

Olcsóbb lett, mégis többe kerül?

Nyíregyháza - Amíg a gyószergyártók az árakat, addig az állam a rajtuk lévő támogatásokat csökkenti.

Nyíregyháza - Amíg a gyószergyártók az árakat, addig az állam a rajtuk lévő támogatásokat csökkenti.

A krónikus felsőlégúti betegségben szenvedő Kálmánchelyi Jánosnénak a lélegzete is elállt, amikor a háziorvosától a patikába érkezve ki szerette volna váltani a gyógyszereit, többek között a hörgőtágító inhalációs „pipáját” a napokban. – Évek óta ezekkel élek, e nélkül már nem is tudnék létezni. Ez a gyógyszer segít megelőzni a fulladást, szabaddá teszi a légutakat, amikor kínoz a köhögés, a légszomj.


Kálmánchelyi Jánosné: Eldönthetem, hogy kiváltom, vagy megfulladok.


– A patikus hölgy közölte: július elsejétől drasztikusan felment az adagolós inhalációs por ára, mert csökkentették a rajta lévő támogatás mértékét. A múlt héten még 1600 forintért juthattam volna hozzá, most azonban már több mint 4000 forintot kérnek a készítményért! Mint mondta, számos patikaszer támogatása módosult, néhány kivétellel drágultak a készítmények az állami beavatkozás nyomán. – Előbb szólni sem tudtam a döbbenettől, aztán majdnem elsírtam magam. Hogy tehetik ezt a kis nyugdíjból élő, krónikus betegekkel? Szándékosan arra játszanak, hogy minél többen kidőljünk a sorból?


Dr. Tari János: A támogatáspolitikai döntés miértjére nem tudom a választ.


– Nincs választásom, vagyis eldönthetem: vagy kiváltom a hörgőtágítót, vagy megfulladok. A gyógyszerész két másik „jó” hírrel is szolgált: a 60 adagos Thoreus Diskusnak, amit felírt az orvosom, létezik alternatívája, de az is négyezer forintba kerül, vagyis kerülne, merthogy a drágulás miatt nem mert

rendelni belőlük, így most egyik sincs készleten… – panaszolta a maholnap 80 esztendős Kálmánchelyi Jánosné.

– Ne ránk, patikusokra haragudjanak, hiszen a társadalombiztosító által támogatott gyógyszerek ára központilag szabályozott. A júliustól életbe lépő változásokat valamennyi gyógyszertárnak végre kellett hajtania, ezt októberben újabb követi majd – mondta Szabó Gyula, a Platán patika gyógyszerésze, ahol arról érdeklődtünk, hogyan fogadták a betegek a kisebb-nagyobb árváltozásokat.

– A gyógyszerek pénztárnál fizetendő árát két tényező együtt befolyásolja: az egyik, amikor a gyártó emeli/csökkenti a készítmények értékesítési árát, a másik, amikor az OEP módosítja a támogatások mértékét. Így fordulhat elő például, hogy bár drágul egy-egy patikaszer beszerzési ára, a támogatása is jelentősen nő, így a beteg végül olcsóbban viheti haza. A Diskus-készítményeket olcsóbban kaptuk, de a beszerzési árral együtt csökkent a TB-támogatás mértéke is, ezért kell végül többet fizetni értük. Az alacsonyabb árkategóriájú termékek (például egy pár száz forintos vérnyomásszabályzó) esetében 10–20 százalékos drágulást még lenyelnek a betegek, de egy 15 ezer forintos asztmapipánál már több ezer forinttal nőhet a kiadásuk – magyarázta a szakember.

Októberben jelentősebb lesz

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke, dr. Tari János így kommentálta a júliusi változásokat: – Alapvetően nem beszélhetünk drasztikus áremelésekről, októberben viszont már jelentősebb változásokra lehet számítani. Mindössze 2–3 kombinált készítmény támogatása csökkent drasztikusan, ez minket is meglepett.

– A támogatáspolitikai döntés miértjére nem tudom a választ, azt viszont tanácsolom, hogy a beteg keresse fel újra a szakorvosát, mert lehet, hogy kaphat olcsóbb generikumot. A gyógyszergyártók vaklicites versengése révén születő alacsonyabb gyógyszerárak mit sem érnek, ha ezzel párhuzamosan a támogatások köre, mértéke is csökken.

Rendelhetőség, árak, támogatások

A július 1-jétől érvénybe lépett változások a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek áraiban és támogatásában:

Termékpaletta:

– 269 készítmény forgalomba került, 191 készítményt töröltek a törzskönyvből

Árak:

– 34 patikaszer ára jelentősen csökkent, 12 készítmény fogyasztói ára és 62 termék térítési díja (normatív támogatás mellett) megváltozott

(Jelentős árváltozás alatt a +/- 5 százalékos, és legalább 100 Ft-ot elérő változás értendő.)

Támogatások:

– 9 készítmény bekerült, 26 kikerült a normatív támogatási rendszerből

– 42 terméknek a támogatási formája, 28 készítménynek az egészségügyi jogcíme változott (Forrás: www.pharmindex-online.hu)

 

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!