Hajdú-Bihar

2014.08.21. 10:49

Prímán húzta a Bürkös prímása

Nyíregyháza, Debrecen - Dezsőházi Tamás nyerte meg a Balatonfüreden rendezett versenyt.

Nyíregyháza, Debrecen - Dezsőházi Tamás nyerte meg a Balatonfüreden rendezett versenyt.

Amikor meghallottuk a hírt, hogy az idei balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvényét, a prímásversenyt a Debrecenben élő Dezsőházi Tamás nyerte, elismerően bólintottunk. Aztán amikor kiderült, hogy tizenegy éve a nagykállói Bürkös zenekar első hegedűse, már hevesebben vert a szívünk. S amikor még azt is megtudtuk, hogy három éve a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanára, a pedagógusi diplomát pedig a Nyíregyházi Főiskolán szerezte ének-zene-népzene szakon, azt mondtuk büszkén: De hiszen ő a mi fiúnk is!

A telefont többszöri keresésre sem vette fel, aztán egyszer csak érkezett egy üzenet tőle: „Romániában vagyok. SMS-t tudok fogadni.” Így aztán sikerült lelevelezni, hogy amint hazaér, jelentkezik.

- Mozgalmasan telt eddig a nyár. A Bürkös zenekarral részt vettünk a harangodi TÉKA Népművészeti Tábor munkájában, aztán a kárpátaljai Nagyberegen zenéltünk, augusztus elején pedig a szilágysági Krasznán megrendezett táborban muzsikáltunk - mondta mentegetőzésképpen, amikor végre létrejött a találkozó.

Természetesen először arról faggattuk, hogyan jött a prímásverseny gondolata.

- A Hagyományok Háza honlapját nézegettem, mert szeretném, ha a Bürkös zenekar megpályázná a Népművészet Ifjú Mestere címet, s kíváncsi voltam a feltételekre. Akkor találtam rá a prímásverseny kiírására. Bár korábban már Kecskeméten rendeztek hasonló versenyeket, de azokon sohasem indultam. A füredi megmérettetés zsűritagjait korrekt szakembereknek ismertem, ezért döntöttem úgy, hogy belevágok.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon mi volt az a plusz, ami az elsőséghez segítette.

- Valamennyi vetélytársamat hallottam a versenyen játszani, a nagy részüket ismertem is már korábbról fesztiválokról, szólótáncversenyekről. Voltak azért ismeretlen titánok is. Mindenki ügyes volt, felkészülten, virtuózan játszottak valamennyien. Mindnyájan a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával muzsikáltunk a versenyen. A prímás, mint a nevében is benne van, ő az első számú zenész, ő közvetíti a muzsikát a zenekar és a közönség között, tulajdonképpen ő adja el a muzsikát. Amikor felveszem a hegedűt, tudom, hogy mikor mit fogok csinálni, s mindezt mosolyogva, határozottan teszem. Nem gondoltam arra, hogy megnyerem a versenyt, de fantasztikus élmény és érzés volt győztesnek lenni. Balatonfüred különdíjaként jövőre az Anna-bálon felléphetek majd a Bürkös zenekarral.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. augusztus 21-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!