Hajdú-Bihar

2014.09.22. 07:45

Jegyzet: Még nem zeng úgy...

<em>Ma már valamiért nem divat Váci Mihályt olvasni, szavalni. Éppen ezért volt meglepő, hogy Tőkés László egykori püspök a Nyírség nagy költőjétől idézett szombaton az Ömbölyt a Romániában található Szaniszlóval összekötő út átadását követő fogadáson.</em> M. Magyar László jegyzete.

Ma már valamiért nem divat Váci Mihályt olvasni, szavalni. Éppen ezért volt meglepő, hogy Tőkés László egykori püspök a Nyírség nagy költőjétől idézett szombaton az Ömbölyt a Romániában található Szaniszlóval összekötő út átadását követő fogadáson. M. Magyar László jegyzete.

Meghökkentő, de ugyanakkor felemelő érzés volt hallani, hogy a költő több évtizeddel ezelőtt megfogalmazott gondolatai még a XXI. században is érvényesek, s van olyan erdélyi művelt fő, aki emlékezik rájuk, s nem restelli azokat a nagy nyilvánosság előtt hangoztatni.

Mindenképpen találó volt ráadásul az idézet, hiszen a beruházás befejezésének öröme nem lehet felhőtlen senki számára sem addig, amíg határőrök kellenek ahhoz, hogy átjuthassunk ezen az új közúton a szomszédos országba. A jól ismert sorok mit sem vesztettek időszerűségükből, üzenték mindenkinek, hogy nem dőlhetünk hátra, hiszen sok még a tennivaló: ,,Nem elég útra lelni,/ az úton menni kell! / ....És nem elég akarni,/ De tenni, tenni kell.”

Ledőlt egykoron a berlini fal, holott kevesen hittek benne. Le kell dőlniük végleg a trianoni falaknak is, hogy valóban egységes legyen Európa. S akkor az unió himnusza is jóval többet jelent majd a határ két oldalán élő embereknek, mint ma: akkor már valóban Örömóda lesz!

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!