Hajdú-Bihar

2014.10.10. 16:10

Több mint 30 fürdő vesz részt a Magyar fürdőkultúra napja szombati rendezvényein

Budapest, 2014. október 10., péntek (MTI) - A Magyar Fürdőszövetség 33 tagja vesz részt a magyar fürdőkultúra napján, amelyet már öt éve minden évben október második szombatján - idén október 11-én - tartanak - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fürdőszövetség közös sajtótájékoztatón pénteken.

Budapest, 2014. október 10., péntek (MTI) - A Magyar Fürdőszövetség 33 tagja vesz részt a magyar fürdőkultúra napján, amelyet már öt éve minden évben október második szombatján - idén október 11-én - tartanak - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fürdőszövetség közös sajtótájékoztatón pénteken.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fürdőkultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte: egészségturisztikai céllal közel kétmillióan érkeztek Magyarországra tavaly, a gyógy-, és wellness szállodákban az átlagos tartózkodási idejük 7,3 nap volt, ami az átlagos turisták 4,2 napos tartózkodási idejét jóval meghaladja. A gyógyászati céllal érkezők több időt töltenek el az országban, amelynek különösen nagy a jelentősége, mivel a nemzetközi turizmusban tapasztalható trendek szerint egyre rövidül az átlagos tartózkodási idő - fűzte hozzá. Rámutatott, hogy a legfrissebb adatok alapján a teljes magyarországi szállodai kapacitás 7,3 százalékát a gyógyszállók adják, amelyek az összes vendégéjszaka 10,6 százalékát érték el. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszállók kihasználtsága az átlagosnál magasabb. A szállodai bruttó árbevétel 11,8 százaléka származik gyógyszállodákból, ahol a fajlagos bevétel is magasabb a többi szállodáénál.

A január-augusztusi adatok alapján a turizmus jó eredményeket ért el, a vendégszám, és a vendégéjszakák száma is nőtt, mind a kül- mind a belföldi szállásdíj-bevétel bővülést mutatott. Szólt arról is, hogy a SZÉP-kártyának jelentős szerepe van a belföldi turizmus, a gyógy-, és wellnesturizmus élénkítésében, az elfogadóhelyek száma 40 903, a kártyabirtokosok száma pedig meghaladja az egymilliót.

Elmondta: az ágazatban az uniós források egyrészt az energiahatékonysági fejlesztéseket célozzák majd, hogy a fürdőkben, szállodákban hasznosítsák a rendelkezésre álló termálvizet. A gyógyvizek hatásait alátámasztó orvosi kutatásokra is lehet majd támogatást igényelni, ami a külföldi egészségbiztosítókkal megkötendő szerződésekkel a gyógyturizmus élénkítését célozza. A magyar balneológiai tudás megismertetését is fontosnak nevezte, mivel az emberek erősödő egészségtudatosságával együtt nő az igény a természetes és alternatív gyógymódok iránt. Közlése szerint az uniós támogatások között a gyógyhelyek infrastrukturális fejlesztései is szerepelnek majd, hiszen 4 újabb gyógyhellyel - Sárvár, Mezőkövesd, Nyíregyháza, és Szigetvár - 17-re nőtt a magyarországi gyógyhelyek száma.

Ruszinkó Ádám ismertette: számos színes és különleges programon vehetnek részt az érdeklődők, éjszakai fürdőzés mellett tartanak szaunaszeánszokat, és több fürdőben lesz ingyenes fürdőlátogatás is a Magyar fürdőkultúra napján.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény célja a több ezer éves fürdőkultúra hazai gyökereinek és értékeinek megismertetése. Idén a magyar fürdőkultúra napja országos rendezvényei a gyógyvíz és a termálvíz fogalmak megismertetésére épülnek.

Elmondta: az idei év jól indult a fürdőknek, a júliusi és augusztusi szélsőséges időjárást azonban a kisebb, helyi közönséget kiszolgáló létesítmények megsínylették; árbevételük csaknem 3 százalékkal esett, 10 százalékos belépőszám-csökkenés mellett. A nagyobb fürdők árbevétele átlagosan 8 százalékkal nőtt nyáron, a belépések száma pedig 3,9 százalékkal. A nyári szezonban a magyarországi fürdők a tavalyihoz hasonló forgalmat értek el, de a fürdőszolgáltatásból származó árbevételük 5,6 százalékkal nőtt a stagnáló forgalom ellenére.

Ismertetése szerint közel 400 fürdő működik Magyarországon a kisebb panziók fürdőivel együtt, a nagyobb fürdők száma nagyjából 200. SZÉP-kártyával a szolgáltatások 11 százalékát fizették a fürdőkben - mondta. A részletes programok a www.furdoszovetseg.hu oldalon találhatóak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!