Hajdú-Bihar

2014.12.31. 13:31

Csak véletlenül lett a borból pezsgő

Nyíregyháza - Szilveszterkor pezsgővel koccintunk – de azt tudjuk, hogy miért?

Nyíregyháza - Szilveszterkor pezsgővel koccintunk – de azt tudjuk, hogy miért?

Szilveszter éjszakájához és az új év első napjához nagyon sok hagyomány kapcsolódik – ilyen a pezsgő fogyasztása is. A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2–3 évet is igénybe vett. Ráadásul a palackok egy jelentős része felrobbant az előállítás során. Nem véletlen tehát, hogy a pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok ünnepi estélyein kerülhetett elő.

Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7–8 ezer palacknyi pezsgő is előállítható. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű emberek számára is elérhetővé, megfizethetővé vált. A luxus érzete a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. Válaszolva tehát a kérdésre: a szokás lényege az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz. Legalábbis a hagyomány szerint.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!