Hajdú-Bihar

2014.12.05. 09:39

Jegyzet: Magyarok a világban

<em>Mennyit ér vajon az a vitanap, amelynek a résztvevői valójában azt sem tudják, hogy miről is kellene tanácskozniuk? Hogyan lehet vajon úgy megoldást találni az elvándorlásra, ha igazából azt sem tudjuk, hogy mennyien és miért mentek el hazánkból külföldre?</em> M. Magyar László jegyzete.

Mennyit ér vajon az a vitanap, amelynek a résztvevői valójában azt sem tudják, hogy miről is kellene tanácskozniuk? Hogyan lehet vajon úgy megoldást találni az elvándorlásra, ha igazából azt sem tudjuk, hogy mennyien és miért mentek el hazánkból külföldre? M. Magyar László jegyzete.

Szerdán ugyanis az országgyűlési vita során elhangzott, hogy jó lenne az okokról egy felmérést készíteni. Szerintem eleve ezzel kellett volna kezdeni, utána pedig jöhettek volna a vitanapok, a megoldási javaslatok.

Megvallom, kételkedem a hazacsábítási programok sikerében. Aki odakint nem találta meg a számítását, az már régen hazajött, akinek pedig megéri kint dolgozni, nem könnyen hagyja ott a jól fizető munkahelyét, még akkor sem, ha tisztában van vele: jóval keményebben és többet kell dolgoznia, mint szülőhazájában.

Lehetne sorolni számos európai és tengerentúli országot, ahol találkozhatunk munkát vállaló magyarokkal – fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. A legkülönfélébb okok miatt intettek búcsút – ideiglenesen vagy örökre – hazájuknak, de abban biztosak lehetünk: a legtöbben nem jókedvükben mentek ki…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!