Hajdú-Bihar

2015.01.07. 13:00

Punnyadó vénaszkennerek

Nyíregyháza - Az év antiszava 2014-ben a vénaszkenner lett, az ifjúságiak között a punnyad győzött.

Nyíregyháza - Az év antiszava 2014-ben a vénaszkenner lett, az ifjúságiak között a punnyad győzött.

Minden évnek megvan a maga varázsszava, amelyet valaki bedob, s utána visszhangzik. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán az év szava a nekirugaszkodó vállalkozás, a startup lett – tudtuk meg dr. Minya Károly nyelvésztől, főiskolai tanártól.

– A tavalyi év gyakran használt divatszava az angol start­up – a kifejezés az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék- vagy üzleti modellinnováció jellemez. Magyarítási javaslatát a Magyar Rádió gazdasági újságírójától kaptuk: nekirugaszkodó vállalkozás. Az év szavára további jelölések voltak a geoláda (kincskereső játék), bakancslista (meglátogatható helyek listája, útiterv, életprogram), érzékenyítés, okostelefon, okosautó.

Az év antiszava kategóriában a vénaszkenner győzött. A labdarúgás szervezői és a szurkolók között dúló, véres csatáktól sem mentes háború újabb fejezete nyílt meg, amikor vénaszkenner segítségével a szurkolók egyedi azonosítási eljáráson esnek át. A lényege: egy kütyü letapogatja a kézfejben futó vérereket, és ezek elhelyezkedését számsorrá képezi le.

Ám a kézfejben nincs véna, ott gyűjtőerek vannak, amelyek csak a karban egyesülnek vénává. Tehát a valóságnak nem megfelelő vénaszkenner kitaláció a szó mágikus erejével üzen a szurkolóknak, hogy a szívükbe is belát a képfelismerő.

A vénaszkenner részben rossz hangzású, részben kellemetlen asszociációt keltő szó, nevezhetnénk éppenséggel érolvasónak is. További jelölések érkeztek: a gesztenye alapú desszertre, a szárazföldi vízi mentőre, a ketrecharcra, szakállas nőre, a jegesvíz-kihívásra, a herevasalásra és a nemzeti dohányboltra is.

Bölcső és gyermekévek

Az év költői szava a mesz­szeringó gyerekkor lett. Radnóti Miklós „Nem tudhatom” című verséből ismerjük ezt a jelzős szerkezetet, jelentése egyesíti magában a távoli gyermekévek és a ringó bölcső képzetét, egy eleven képbe tömörítve a múltat.

A gyerekkor említése mindenkiben ismerős érzéseket kelt: összekapcsolja az anyai öl melegét, az ember származását és biztonságérzetének emlékét, de magába foglalja a szülőföldet is. Hangulati jegyei, metaforikus, sűrített jelentése alapján győzött a messzeringó gyerekkor kifejezés a 2014-es év költői szavainak versenyében.

Jelölést kapott emellett a szerelemlakat, Szépkenyerűszentmárton (településnév), Szentjobb (településnév), a fényvillamos, a memóriahab, az elalvó nyírfaág (Radnóti) és a gomolygó gombolyag (ugyancsak Radnóti) is.

Egyéb kategóriák

Az év netszava: app (mobilapplikáció), továbbá a tapipad (touchpad).

Az év (lejáratott) divatszava: a fapados kölcsön, valamint a megélhetési (bűnöző, politikus, gyerekvállalás), a kézműves (bor, pálinka, lángos).

Az év szómagyarítása: az érintőkártya (paypass).

Cselekvés – vagy a hiánya

Az év ifjúsági szava a punnyad lett. A kifejezés tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, „langyos lébecolást” jelent.

A csökkent intenzitású életérzés sokak jellemzője, az ige pedig nem cselekvést jelent, hanem annak a hiányát. Különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Sok alakban használjuk, így ismerjük azt, hogy punnyadó, punnyadt, punnyadozik, punnyatag, bepunnyad, lepunnyad, elpunnyad.

A kategóriában emellett jelölést kapott a kombó (kombinált, párosított, összetett), a savaz, az ekéz, a trendi, az alter, a lóg, a banyatank (deszantszatyor), a kósti (kóstoló) és a rágcsa (rágnivaló).

KM–SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!