Hajdú-Bihar

2015.02.17. 18:27

Kik a dúlák, és mit szeretnének?

Nyíregyháza - Nyílt levélben ismertették munkájukat a magyarországi dúlák.

Nyíregyháza - Nyílt levélben ismertették munkájukat a magyarországi dúlák.

Valójában kik a dúlák? Írásukból kiderül: „Olyan szülés körüli segítők vagyunk, akik személyes gondoskodással, folyamatos jelenléttel támogatjuk a családokat, igényük szerint, a várandósság-szülés-gyermek­ágy teljes időszakában.”

Közös munka

„Ezen felül a saját szülésélményeinkből és a kísérésekből származó tapasztalatok, olvasmányok és képzések révén megszerzett információkkal szolgáljuk a kismamákat.

Az anyák testi-lelki jóllétét a várandósság alatt a lelki ráhangolódással, a lehetőségek, vágyak és szükségletek átbeszélésével segítjük elő. Rátekintünk az anya és a család aggodalmaira és örömeire, korábbi kapcsolódó élményeire és lehetséges erőforrásaira. E közös munka eredményeit a vajúdástámogatás óráiban is hasznosítani tudjuk.

A szülőszobán a többi kísérővel csapatmunkában, kizárólag a nem egészségügyi feladatokra fókuszálva tevékenykedünk: megszakítás nélküli jelenléttel, igény szerinti rendelkezésre állással szolgáljuk az anyák és párjaik biztonság­érzetét; szeretetteljes lelki támogatással (értő figyelem, megerősítés, biztatás, relaxációs technikák) járulunk hozzá a szülés hatékonyságához; a testi komfortérzet növelésével (masszírozás, borogatás, pozícióváltás segítése) vagyunk hasznára a természetes folyamatoknak; segítjük a szülőpárt az egészségügyi információk megértésében, az informált döntés meghozatalában és képviseletében.

A gyermekágy időszakában a zavartalan együttlét biztosításával, a szoptatás és babagondozás támogatásával, a szülés élményéről való beszélgetés lehetőségével vagyunk jelen”. A levelet 80 magyarországi dúla és 50 szimpatizáns írta alá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!