Hajdú-Bihar

2015.02.08. 12:14

Soha ne mondd…

Nyíregyháza - Álmaink munkahelyének megszerzéséért mindenre fel kell készülnünk – fura kérdésekre is.

Nyíregyháza - Álmaink munkahelyének megszerzéséért mindenre fel kell készülnünk – fura kérdésekre is.

Az állásinterjún nagyon sok múlik, éppen ezért természetes, hogy nem akarunk semmi oda nem illőt kifecsegni magunkról, amellyel mindent elronthatunk. Ennek elkerülése érdekében az alábbiakban összegyűjtöttük a kerülendő kifejezéseket.

Készüljünk fel!

„Nagyon izgulok”: semmi baj nincs azzal, ha az ember izgul. Érthető, hogy kellemetlenül érezzük magunkat, azonban ne közöljük ezt az interjúztatóval. A feladatunk ilyenkor az, hogy magabiztosságot és profizmust tükrözzünk. Nem szerzünk jó pontot, ha beismerjük az idegességünket, és arra fogjuk, ha elhibázunk valamit.

„Őszintén, nem sokat tudok a munkáról, azt reméltem, önök majd mesélnek róla”: ez egy nagy álláskeresői hiba, mellyel elvágjuk magunktól a lehetőséget. A munkáltatók sok időt szánnak az interjúztatásra, és azt várják, hogy a jelöltek eléggé felkészültek, és meg tudják magyarázni, miért jelentkeztek az adott pozícióra. Máskülönben csak az időt pazaroljuk egy olyan állásért, amit nem is biztos, hogy valóban szeretnénk. Fontos része az interjúnak, hogy álláskeresőként is tegyünk fel kérdéseket, azonban ne kérdezzünk olyat, amit tudnunk kellene a hirdetésből, vagy amit elolvashattunk volna a cég weboldalán.

Interjúzás során gyakran előfordul a „Melyek az ön gyengeségei?” kérdés. Ne mondjunk olyat, ami hatással van arra, hogy jól végezzük a munkánkat. Például ha a pozíció kreativitást igényel, és a gyengeségünknek azt tüntetjük fel, hogy az ötletességnek jócskán híján vagyunk, akkor bizony nem kerülünk az esélyesek közé. Válasszunk egy olyan gyengeséget, ami nem kapcsolódik a munkavégzéshez, és említsük meg, hogyan dolgozunk a fejlesztésén.

Nem professzionális

„Borzalmas volt a volt főnököm, kollégám, ügy­felem”: előfordulhat, hogy az interjúztató arra kér minket, meséljünk a korábbi munkahelyünkről és az ott dolgozókról. Ilyenkor azonban ne mondjuk rosszat senkiről, még ha egy förtelmes főnökkel is volt dolgunk. Nem professzionális, ráadásul aggodalomra ad okot az interjúztatónak, hogy később róla miket mondanánk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!