Hajdú-Bihar

2015.03.05. 17:30

Nem szabad alábecsülni

Nyíregyháza, Budapest - A lázzal, hasmenéssel és hányással járó rotavírus-fertőzés főleg a 2 év alatti kisgyermekekre veszélyes.

Nyíregyháza, Budapest - A lázzal, hasmenéssel és hányással járó rotavírus-fertőzés főleg a 2 év alatti kisgyermekekre veszélyes.

Már 8 uniós ország és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni ingyenes vakcina. Két év alatt mintegy megkétszereződött azon uniós országok száma, ahol az egészségügyi hatóságok államilag támogatott védőoltással előzik meg az évente 87 ezer embert – főként kisgyermeket – kórházba kényszerítő vírus térnyerését. A lázzal, hasmenéssel és hányással járó rotavírus-fertőzés főleg a 2 év alatti kisgyermekekre veszélyes – olvasható a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének közleményében.

– Az egyesület a prevenciót az egyik legfontosabb kérdésnek tartja, a kötelező és az ajánlott védőoltásokkal mindig hangsúlyozottan foglalkozik. A védőoltások kiemelkedő jelentőségűek a gyermekek egészségének megőrzésében, ezért fontos, hogy azok minden életkorban – csecsemőkorban és később is – széles körben elérhetők legyenek – foglalta össze dr. Muzsay Géza, a szervezet alelnöke.

Dr. Muzsay Géza elmondta: bár Magyarország helyzete egyelőre nem engedi meg, hogy minden védőoltás ingyenes legyen, a bevezetett kötelező és kötelezően felajánlott védőoltások prevenciós jelentősége kiemelkedő. Velük ugyanis nemcsak súlyos betegségek előzhetők meg, hanem az otthoni és a kórházi ápolási napok száma csökkenthető, ezért nemzetgazdasági jelentőségük is mérhető.

Magyarországon 2012-ben 5200 regisztrált esetet és éves szinten körülbelül félmilliárd forintos terhet írhattunk a rotavírus-fertőzések számlájára. Az elterjedtsége miatt tévesen alábecsült betegség egy hazai felmérés szerint a legifjabbakat veszélyezteti igazán: 100 súlyos rotavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt kisgyermek közül 61 két éven aluli.

A betegség megelőzésében a szájon át adható vakcina elsődleges fontosságú, mivel a hagyományos módszerek – mint például a higiénés viszonyok javítása, az elkülönítés vagy a különböző fertőtlenítő eljárások – nem kellően hatékonyak a rendkívül ellenálló rotavírussal szemben.

– Nem szabad félvállról venni a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, csaknem kétharmaduk 2 éven aluli kisgyermek – hangsúlyozta dr. Muzsay Géza.

A vakcináról

Hazánkban kétfajta – két- és háromadagos – fájdalommentes, szájon át adható rotavírus elleni oltóanyag van forgalomban. Mindkét vakcina első adagja már 6 hetes kortól adható, de a rotavírus elleni vakcinák esetében létezik az alkalmazásnak felső határa is. A kétadagos, állati eredetű komponens nélküli, legyengített humán vírust tartalmazó oltóanyag segítségével már 12 hetes korra kialakítható a védettség, a háromadagossal pedig 4 héttel később. A kétadagos vakcina igazoltan hét rotavírustörzs ellen véd, a háromadagos oltóanyag 5 törzs ellen nyújt védelmet.

Drasztikus csökkenés

Az Egyesült Királyságban 2013 júliusában vezették be az oltóprogramot, melynek révén a vakcinát az érintett korcsoport 87,5%-a kapta meg. Az immunizáció hatására a laboratóriumilag igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 67%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest.

Ausztriában 2007-ben került a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni oltás. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél 73%-kal, az 1 év alatti gyermekek között pedig több mint 80%-kal (!) csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!