Hajdú-Bihar

2015.03.28. 12:56

Nézőpont: Aszály, muszáj

<em>Finoman szólva nem csinált popsit a szájából Sándor-József. Ahogyan az tőlük elvárjuk, meghozták a meleget. Tegnap már 21 fokot öntöttek ki a zsákjukból</em>. Galambos Béla jegyzete.

Finoman szólva nem csinált popsit a szájából Sándor-József. Ahogyan az tőlük elvárjuk, meghozták a meleget. Tegnap már 21 fokot öntöttek ki a zsákjukból. Galambos Béla jegyzete.Igen ám, de a városiak örömébe a falusi rokonoknál üröm vegyül: súlyos aszály alakult ki mostanra az észak-keleti országrészben. A gazdálkodók aggodalma sajnos megalapozott. A téli csapadék mennyisége nagyon kevés volt – a lassacskán leszivárgó, az anyaföld számára az utolsó cseppig hasznosítható hótakaró nagyon hiányzott. Szinte példátlan, hogy a mérések szerint februárban 12–17 mm, márciusban is csak 7–10 mm eső hullott térségünkben. A talaj felső rétege száraz, és nincs tartalék a mélyebb rétegekben sem. A szoknyák alá kíváncsiskodó böjti szelek pedig tovább fokozzák a kiszáradást.

Így történhetett meg, hogy a tavaszi földműves munkák kezdetén megyénkben megállapíthatjuk: a talajok víztelítettsége nálunk a legalacsonyabb. Nem kevesebb, mint 80 mm csapadék hiányzik a felső, méteres rétegből. Sajnos, az elkövetkező időszak előrejelzései sem ígérnek jelentős változást. Ebbe a helyzetbe azonban – ami persze akár még a visszájára is fordulhat az év folyamán – nem törődhetünk bele.

Ebben a helyzetben talán érdemes a magyar röghöz szokott növényfajtákhoz is hozzányúlni. A földet úgy műveljük, hogy az képes legyen a csapadék befogadására, tárolására. Kiskertekben takarjuk a talajt növényi anyagokkal, védve a kiszáradástól. Fogjuk fel, és öntözzünk esővízzel – ivóvízkészletünkkel, pénzünkkel egyaránt takarékoskodva –, hisz aszályban muszáj öntözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!