Hajdú-Bihar

2015.03.19. 08:35

Nézőpont: Déli harang- és kakasszó

<em>A kakasok, ugye, normális körülmények között kora reggel kukorékolnak. Ha nem kukorékolnának, tán fel sem kelne a nap. Tizenhat éve, 1999 augusztusában azonban a kakasokat alaposan megtévesztette egy viszonylag ritka természeti jelenség: a teljes napfogyatkozás.</em> Györke László írása.

A kakasok, ugye, normális körülmények között kora reggel kukorékolnak. Ha nem kukorékolnának, tán fel sem kelne a nap. Tizenhat éve, 1999 augusztusában azonban a kakasokat alaposan megtévesztette egy viszonylag ritka természeti jelenség: a teljes napfogyatkozás. Györke László írása.

Mint ahogy most a pénteki teljes napfogyatkozás megcsodálására a Feröer-szigetekre tódul a turista, akkortájt Magyarország déli megyéibe vonzotta a jelenség az érdeklődőket. Mi magunk is útra keltünk családostul, két egykori kolléga is velünk tartott. Kiváló térképünk is volt, pontosan tudtuk, hol kössünk ki. Végül is Mindszentnél cövekeltünk le. Borongós idő volt, egyik kollégámmal fogadást is kötöttünk, hogy a napfogyatkozáskor nem lesz felhős az ég. Én nyertem, ugyanis néhány perccel a jelenség bekövetkezte előtt kiderült.

A templom előtt álltunk meg, s vártuk a csodát. Pont délre ígérték, s harangszóra meg is történt, amire vártunk. Enyhe fuvallat jött, majd tempósan elkezdett besötétedni. A madarak elhallgattak. Aztán pár percig csaknem teljes sötétség borult ránk. Olyan volt, mint amikor pitymallik. Aztán amikor kezdett egyre világosabb lenni, mint hajnalban: megszólaltak a kakasok.

Egy életre szóló élmény volt. Gyermekkoromban is átéltem néhány részleges napfogyatkozást. Igaz, akkor még nem gyártottak speciális sötét szemüveget, mint manapság. De azt tudtuk, hogy a kormos üvegen át is jól látható a hold alakú Nap. Kormoztuk hát az üveget szakmányban…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!