Hajdú-Bihar

2015.04.26. 11:34

Belgyógyászok tavaszi tudományos ülése Kisvárdán

Kisvárda - Pénteken délelőtt Kisvárdán rendezték meg a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet–Magyarországi Szakcsoportjának tavaszi tudományos ülését mintegy száz résztvevővel.

Kisvárda - Pénteken délelőtt Kisvárdán rendezték meg a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet–Magyarországi Szakcsoportjának tavaszi tudományos ülését mintegy száz résztvevővel.

A tudományos ülést Prof. Dr. Paragh György Észak–Kelet–Magyarországi Belgyógyász Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, s felkérte Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert a tavaszi tudományos ülésen résztvevők köszöntésére. A város polgármestere, Leleszi Tibor rövid ismertetést adott a város történelméről s a térségben ma betöltött szerepéről. Harsányi Imre a Felső–Szabolcsi Kórház főigazgatója bemutatta a résztvevőknek a város és a régió betegellátását végző kórházat, s most zajló beruházásokat, melyek mind a betegellátás minőségét fogja javítani.

Őszintén, egymás között a daganatos betegségekről

A rendezvény előadásai az onkológia aktuális kérdéseiről szóltak. Az első előadást az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa Prof. Dr. Kásler Miklós tanszékvezető egyetemi tanár tartotta meg. A különböző szakterületek, így a tüdő tumorokról, Prof. Dr. Szilasi Mária egyetemi tanár, Debrecenből, a bőrgyógyászati tumorokról Prof. Dr. Liszkay Gabriella osztályvezető főorvos Budapestről tartottak előadást. Miskolcról, a nőgyógyászati, s az emlő tumorokról Dr. Révész János centrumvezető főorvos szólt. Ezen az ülésszakon, az adott témák országos és regionális szaktekintélyei tartottak előadásokat. Az epeúti tumorokról Dr., Orosz Péter miskolci osztályvezető főorvos, az urológiai betegségekről Dr. Flaskó Tibor egyetemi docens Debrecenből, számoltak be munkájukról. A debreceni Prof. Dr. Altorjay István egyetemi tanár, a vastagbél és végbél betegségeiről, Dr. Erfán József osztályvezető főorvos Nyíregyházáról a sugárterápia mai helyzetéről és a jövő utjairól szólt. Dr. Horváth Zsolt egyetemi docens Debrecenből a betegek diagnosztikájáról. Moderátorként jelen volt a Tudományos Ülésen Prof. Dr. Illés Árpád egyetemi tanár a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikájáról.

Az elhangzott előadások az aktualitásokra igyekeztek fókuszálni, szem előtt tartva a realitásokat. Az ülésen a klinikák, a centrumok orvosainak, valamint a térség háziorvosainak részvételével megtartott rendezvény, e nagy jelentőséggel bíró témában, hasznos és sikeres volt. A elhangzott előadások, vélemények és szakmai tapasztalatcserék, a mindennapi gyakorlatban azért is fontosak, mivel ez a térség az onkológiai eredetű mortalitás az országos átlagtól 15 %–kal magasabb.

Tapasztalatok cseréje

–A kisvárdai tudományos ülés most is nagyszerű alkalmat adott a résztvevőknek, hogy tapasztalatokat kicserélve, a tudáskörök szélesedjenek, a szemléletük frissüljön, szakmai elhivatottság megerősödjön. A megtartott öt–öt előadást megbeszélések követték, ahol az előadók és a résztvevők, kérdéseikkel, saját tapasztalataik elmondásával tették még eredményesebbé szakmai munkájukat, terápiájukat a kezelések módszereiről. A Kisvárdán megtartott tavaszi tudományos ülés ugyanolyan hasznos volt, mint a korábbi szakmai találkozók – mondta zárszóként Dr. Juhász Ferenc a Felső–Szabolcsi Kórház Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!