Hajdú-Bihar

2015.04.18. 11:11

Milliárdokat érhetnek az ikszek

Nyíregyháza - Megtöbbszöröződött a lottót feladók száma, és ez nem csoda: közel 4 milliárd forint a tét.

Nyíregyháza - Megtöbbszöröződött a lottót feladók száma, és ez nem csoda: közel 4 milliárd forint a tét.Minden idők harmadik legmagasabb nyereményét viheti el a szerencsés a 3,9 milliárd forintot meghaladó összeggel. A főnyeremény több mint fél éve, a szeptember 13-ai húzás óta halmozódik. A halmozódás legfeljebb egy évig tarthat, és ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt felosztják a többi nyertes között. Annak az esélye, hogy valaki egyedül nyerje meg a főnyereményt, 1:43 millióhoz. Most mégis mindenki abban bízik, hogy ő lesz az az egy.

Leleményes tévések

A www.fortunaweb.hu rengeteg érdekességet gyűjtött össze a lottónyereményekről: ezek egyike a jelenlegi névtelenség, és annak elődje: az a korszak, amikor még a nevet és a címet is fel kellett tüntetni a szelvényen.

Az ötöslottó bevezetésekor még nem foglalkoztak a nyertesek védelmével. Jó reklám volt a játéknak, amikor az első lottónyertes, özvegy Ring Sándorné a kamerák kereszttüzében vette át 855 ezer forintos nyereményét. Az újságok még azt is megírták, hogy melyik kerületben lakik. A hölgy családi számokkal játszott, maga és gyermekei életkorának megjátszásával ért el ötöst. A nyertes számok: 23, 26, 33, 37, 66 voltak – Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Ezzel jött divatba a családi számok megjátszása.

A ’90-es évek elejéig rá kellett/lehetett írni a lottószelvény hátuljára a fogadó nevét és címét, ebből adódott az újkori lottótörténelem első nagy botránya. A ’90-es években az Esti Egyenleg munkatársai lakásukon keresték fel a több mint 500 millióval gazdagodott családot, valahol Nyíregyháza környékén. A leleményes tévések ugyanis ügyesen kinagyították az adatokat a szelvényfeldolgozásról készített riportjuk filmkockáiból…

Majdnem anonimok

Egy jó ideje azonban már névtelenül játszhatunk, és a nyertes választhat, hogy felfedi-e kilétét a nyilvánosság előtt, vagy anonim marad. Szinte mindig ez utóbbit választják a magyar nyertesek.

Ennek ellenére 2002-ben mégis kitudódott, hogy a hatoslottón a paksi kosárcsapat tagjai és kollégáik nyerték az akkori rekordnak számító több mint 500 millió forintot. A hírt néhányan nem tudták magukban tartani, és még a sorsolás napján elmesélték ismerőseiknek. Így eshetett meg, hogy a Szerencsejáték Rt. munkatársai a híradásokból értesültek a nyertesekről. A győztesek kiléte olyannyira nem maradt titokban, hogy a televízió is közvetítette azt a mérkőzést, amelynek alkalmával a csapat tagjai – így a nyíregyházi kosárcsapat, a Marso NYKK jelenlegi szakmai igazgatója, Sitku Ernő – átvették a jelképes csekket az átutalásról.

Rendőrök és nyugdíjasok

Hét évvel később, 2009-ben állítólag a Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai nyerték az akkori hatodik legnagyobbnak számító 2,1 milliárd forintot. Itt is, akárcsak a paksiaknál, sokan játszottak együtt, hamar szárnyra is kapott a hír… Látjuk tehát, hogy minél többen játszanak, minél többen tudnak róla, annál könnyebben akadhatunk a nyertesek nyomára.

Az első budapesti milliárdos 2001-ben a Rákóczi úton adta fel tíz számjegyű nyereményt érő szelvényét. Többen esküdni mertek volna rá, hogy a pályaudvar közelsége miatt csakis egy átutazó lehetett a boldog szelvénytulajdonos. Mások tudni vélték, hogy egy rendszeresen ott totózó társaság tért át a milliárdos nyeremény reményében a lottóra. Talán másfél hónap is kellett, amíg kiderült: egyik verzió sem igaz, mert egy nyugdíjas házaspáré a milliárd. Nem is laktak nagyon távol a lottózótól…

Gyógyír a testnek, a léleknek

Az eddigi legtöbbet fizető ötöst 2003-ban Sárváron adták fel. Az 5 milliárd 92 millió forint gazdája sokáig nem jelentkezett nyereményéért. A szárnyra kapott hírek szerint egy külföldi vihette haza a gigantikus összeget, aki abban az időben éppen a gyógyfürdőben ápolta testét. A lelkét pedig valószínűleg e nagy összeg tette volna teljesen rendbe.

De nem így történt: ma már tudjuk, hogy egy hazánkfia volt a szerencsés. Talán nem is lakik oly messze a sárvári lottózótól, hiszen nem sokkal később a környéken lévő egyik településnek hirtelen megszépült a temploma, újjáépült a főtere… Persze ez is csak találgatás. De hogy szombat estétől lesz-e okunk találgatni!?

KM


Öttalálatos mérföldkövek

855 ezer forintot fizetett az első öttalálatos – 1957-ben a 6. játékhéten.

az 1 millió forintos „álomhatárt” 1959-ben lépte át az öttalálatos

2 millió forintos nyereményt 1964-ben osztottak ki

5 millió forintos nyereményt először 1986-ban fizettek ki

10 millió forintot 1989-ben ért az öt találat

100 millió forintos álomhatár éve 1992

500 millió forintos nyeremény éve 1994

1 milliárd forintos nyeremény 1999-ben talált gazdára

5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forint az eddigi rekord, melyet 2003. november 29-én fizettek ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!