Hajdúnánás hírei

2013.01.24. 16:01

HPV-vírus ellen védekeznek Hajdúnánáson

Hajdúnánás - Méhnyakrák elleni védőoltást kapnak ingyenesen a diák lányok.

Hajdúnánás - Méhnyakrák elleni védőoltást kapnak ingyenesen a diák lányok. Hajdúnánás önkormányzata humán papillóma vírus (HPV) elleni védőoltás programot indított két évvel ezelőtt városban. Az település képviselő testülete döntése szerint, a program kedvezményezettjei azok a lányok, akik jelenleg 7. osztályosok, 2000. január 1 és 2000. december 31. között születtek, Hajdúnánáson állandó lakóhellyel rendelkeznek és törvényes képviselőjükkel közös háztartásban élnek.

2011-ben Hajdúnánáson a 7-8 osztályos lányok közül 122 fő részesült ingyenesen a védőoltásban, 2012-ben szintén ebből a korosztályból 72 fő, megelőzve ezzel a HPV vírus okozta betegségeket. A vakcina fedezetét az önkormányzat 2013-as évi költségvetésbe betervezték.

Leghatékonyabb védelem

A HPV egy széles körbe elterjedt vírus –az önkormányzat által megbízott oltóanyagot gyártó cég információi szerint– a fertőzések háromnegyede a 15-24 éves fiatal nőknél fordul elő, a világon minden 10-ik ember HPV vírussal fertőzött. A leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja, amely 99 százalékban véd a HPV 6,11 okozta nemi szemölcsök, 99 százalékban a HPV 16-18 okozta méhnyakrák, 100 százalékban pedig az ugyanezen típusok által okozott szeméremtest és hüvelyrák ellen.

A WHO szerint a szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) beadott oltásnak van a legnagyobb védő hatása. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!