Hajdúszoboszló hírei

2012.07.02. 08:02

Korszerű oktatás nélkül nincs növekedés

Versenyképességet biztosító növekedés csak akkor valósítható meg, ha a kormány törekszik a makrogazdasági környezet stabilitására, a vállalkozói fejlődést elősegítő döntésekre, a foglalkoztatás növelésére, az oktatás és képzés színvonalának számottevő javítására.

Versenyképességet biztosító növekedés csak akkor valósítható meg, ha a kormány törekszik a makrogazdasági környezet stabilitására, a vállalkozói fejlődést elősegítő döntésekre, a foglalkoztatás növelésére, az oktatás és képzés színvonalának számottevő javítására. Ezen tényezők közül a legfontosabb az oktatás, képzés színvonalának javítása; ezek több évtized távlatában befolyásolják a gazdasági növekedést. Edward Denison rámutatott arra, hogy az 1948-1981 közötti időszakban az USA-ban a tőke növekedése mérsékelten járult hozzá a GDP gyarapodásához, az oktatás, a technológiai változás, az innováció pedig a teljes GDP növekedés kétharmadát biztosította. Nem csak az USA, hanem a távol-keleti országok fejlődése is bizonyítja, hogy az oktatás, képzés meghatározott szerepet játszik a gazdaság gyarapodásában. Egyre inkább a „lágy áruk” dominálnak a gazdaságban, ugyanis a szellemi értékek a legfontosabbak az előállított javakban.

A fejlett országok történelme igazolja, hogy ha a gazdasági növekedés nem szinte kizárólag a termelékenység növekedéséből adódik, hanem a termelési tényezők bővülő bevonásából, akkor a képzett munkaerő hiánya nyilvánvalóvá válik.

Sajnos, a növekedést hazánkban más tényezők is fékezik. Az nyilvánvaló, hogy az egykulcsos SZJA nem járult hozzá a gazdaság gyarapodásához.

A közgazdaságtan újabb vizsgálatai igazolják, hogy azokban a nemzetgazdaságokban, ahol a jövedelmek elosztása jelentősen igazságtalan, súlyos gondok jelentkeznek az ösztönzésben, ami csökkenti a hatékonyságot, rontja a gazdasági növekedést.

Horst Siebert professzor rámutat arra, „ha a hátrányos helyzetű családokból származó  gyerekek meg vannak fosztva az ismeretekhez és oktatáshoz való hozzájárulástól, az emberi tőke képződése lelassul, és az emberi erőforrások pazarlása megy végbe. Ekkor a dinamikus hatékonyság alapelve sérül meg.” Hazánkban sajnos egyre inkább fennáll az a veszély, hogy a szegény családok gyermekei nem jutnak be a felsőfokú oktatási intézményekbe, ami jelentősen fékezi a jövőben a gazdasági növekedést.

Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!