HAON - Jegyzet

2012.09.16. 21:13

Jegyzet: Négyről kettőre

<em>El tudják képzelni, hogy egy napra kitiltsanak minden autót a belvárosból? Nem? Pedig akár egy akkora város esetében is kivitelezhető ez, mint Brüsszel, ahol a szeptember 16-án kezdődő mobilitási hét végén, 22-én ezt évről évre megteszik.</em> <strong>Fabók Ágnes jegyzete.</strong>

El tudják képzelni, hogy egy napra kitiltsanak minden autót a belvárosból? Nem? Pedig akár egy akkora város esetében is kivitelezhető ez, mint Brüsszel, ahol a szeptember 16-án kezdődő mobilitási hét végén, 22-én ezt évről évre megteszik. Fabók Ágnes jegyzete.Egyes utcákon "engedményként" közlekedhetnek ugyan a buszok és a taxik, de a civil járművek egy napra ki vannak "tiltva". Ilyenkor kerékpározni, görkorizni vagy csak sétálgatni ott egyszerre szürreális (a 4-6 sávos utakról feltűnően hiányzik a forgalom) és felszabadító (a sugárút közepén is lehet sétálgatni) élmény, s ami a legfontosabb, gondolatébresztő, mivel rámutat arra, hogy a négykerekű benzinzabáló nélkül is el lehet jutni a-ból b-be.

A most következő napok e gondolat jegyében megrendezett eseményeket fognak kínálni országszerte – Európában mi vagyunk e rendezvénysorozat 3. legaktívabb résztvevői!

Egy szkeptikus-realista ismerősöm ilyenkor hangosan kiabálná: egy nap nem a világ, utána nem változik semmi! Én viszont hiszem, hogy az emberek egyre nyitottabbak és keresik a lehetőségeket a környezettudatosabb életre. S, ha csak évente százan váltanak egy városban négy kerékről kettőre, már megéri az erőfeszítés!

Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!