HAON lakóhelyem

2010.07.16. 20:01

Tűz Debrecenben!

<p>Negyvenöt lakás 105 lakójának kellett ideiglenes elhagynia otthonát a nagy füst miatt csütörtökön késő este a debreceni Köntösgát soron, ahol kigyulladt egy 1200 négyzetméteres szendvicspanel szerkezetű raktár.</p>

19:43: Többszázmilliónyi érték égett el

Szakértő bevonásával vizsgálják az éjszakai raktártűz körülményeit.

Legkevesebb félmilliárd forint a kár azután, hogy ismeretlen körülmények között tűz ütött ki csütörtökön késő este egy telephely 1200 négyzetméteres raktárában a Köntösgát soron. A lángok – tudtuk meg Lázár Miklóstól, a debreceni tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetőjétől – hat cégnek okoztak hatalmas károkat.

Így például egy autószereléssel foglalkozó vállakozásnál több mint tíz nagyértékű gépkocsi ment tönkre, köztük Porsche, Rolls-Royce és egy 60-as évekből származó oldtimer gépkocsi is. Egy másik cég épp aznap kapott egy ötvenmilliós műszert. Az alezredes közlése szerint vannak elképzeléseik a tűz okáról, de korai volna nyilatkozni.

A mérgező füst miatt kilenc tűzoltót, két rendőrt és két civilt oxigénnel lélegeztettek a mentők. A hányással, szédüléssel járó rosszullét miatt egy tűzoltó a Klinikára került – már jól van. Szintén a füst következtében a telephely mögötti Szabolcs utca 105 lakójának kellett ideiglenes elhagynia otthonát.

- RaL -


13:57: A mérgező füsttől óvták a lakókat

Olyan pukkanásokat hallottunk az égő raktár felől, mint tűzijáték idején; valószínűleg a szétrobbanó festékesdobozok hangja volt - mondta el a Naplónak a telephely mögötti Szabolcs utcán lakó Bacsóné Varga Nóra. Neki és családjának további 101 lakóval - az utcában lakók egy részével - el kellett hagynia otthonát az éjszaka. - Hajnali egykor kértek meg arra a katasztrófavédelem munkatársai, hogy a nagy füst miatt menjünk el hazulról és majd délben térjünk vissza.

A füst az égő vegyi anyagok miatt veszélyes, ezzel indokolták a kényszerű intézkedést. Mivel a szél akkor nem fújt, a füst felfelé szállt, így mi nem is éreztük - magyarázta. Megjegyezte: ők magát a tőlük körülbelül száz méterre tomboló tüzet is csak jóval a kitörése után, a tűzoltók szirénázására felfigyelve vették észre. Bizony megszeppentek, nem volt még részük ilyesmiben.

A kétgyerekes család a nagyszülőknél szállt meg. - A férjem a reggeli órákban hazajött. Mivel látta, hogy már elmúlt a veszély, nemrég magam is visszajöttem - említette 12 órai látogatásunk alkalmával.

Gyerünk a házba!

Kovács Istvánnét és férjét szintén tüzijátékra emlékeztették az események. Egy-egy pukkanás után a lángok is magasabbra csaptak. Nagyon sokáig küzdöttek a tűzzel, még hajnali fél kettőkor is izzott a raktár - mesélte. Bár nekik a házuk elhelyezkedése miatt nem kellett "költözni", mint Kovácsné fogalmazott, bezavarták őket az udvarról a házba a mérgező füstre hivatkozva. Amúgy is megijedtek, amit tetézett, hogy a fiuk raktárt bérel a telephelyen és ott tartja a teherautóját. De szerencsére sem abban az épületben, se a járműben nem esett kár. Ő maga nem is tudot aludni az éjszaka, a férjét kevésbé viselte meg a dolog, ő hajnalban lefeküdt.

- HBN -


A raktárban autófelszerelési cikkeket, festékeket tároltak – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A tájékoztatás szerint a 4-es fokozatú tűzeset oltásában 12 szer és 46 tűzoltó vett részt.

A debreceniek mellett Hajdúszoboszlóról, Berettyóújfalubólés Püspökladány is érkeztek a kárfelszámolásra. Sőt, a Jász-Nagykun Szolnok megyei veszélyhelyzeti felderítő szintén a helyszínen járt a veszélyes gázkoncentráció mérésére. A tüzet a hajnali órákra oltották el, az utómunkálatok még folynak. A tűz keletkezési okát és a kár mértékét vizsgálják. HBN

Olvasónk videója a lángoló raktárról

Videó: Török Gergő


8:32: Kigyulladt egy ezer négyzetméteres raktár péntekre virradó éjjel Debrecenben, a Köntösgát soron.

A helyiségben autóápolási cikkeket tároltak. Az oltás idejére a biztonság kedvéért 105 embernek kellett elhagynia lakását. A tüzet már eloltották, a keletkezésének okát szakértők bevonásával vizsgálják - tudta meg a Független Hírügynökség pénteken a katasztrófavédelem Hajdú-Bihar megyei ügyeletén.

- Független Hírügynökség -


Képek a tűzről

Kép1

Kép2

Kép3

Szívós Tamás képei


2010.07.16. - 7.20

Tűz ütött ki Debrecenben csütörtökön késő este a Köntösgát soron lévő, több cég által is használt telephelyen.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. Egy ötvenszer húsz méteres raktár- épületrész égett. A tűz terjedt, így a tűzoltóknak hatszáz négyzetméteres lángoló területtel kellett felvenni a harcot. Az oltás egész éjszaka tartott. Az anyagi kár jelentős.


2010.07.16 - 23.51

"A tűzoltók folyamatosan érkeznek a helyszínre, a füstoszlop 100-150 méteres, a lángok volt hogy 30-40 méterre is felcsaptak."

- Porció Norbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!