HAON lakóhelyem

2012.10.04. 16:13

Hét és fél év félmilliárdért

Miskolc, Debrecen - Másfél évvel enyhítette az ítélőtábla a sikkasztó miskolci pénzszállító ítéletét.

Miskolc, Debrecen - Másfél évvel enyhítette az ítélőtábla a sikkasztó miskolci pénzszállító ítéletét.

A Debreceni Ítélőtábla a csütörtökön megtartott nyilvános ülésén megváltoztatta a Miskolci Törvényszék ez év májusában meghozott ítéletét, és jogerősen 7 év 6 hónapra enyhítette a miskolci sikkasztó pénzszállító börtönbüntetését, míg a közügyektől eltiltás tartamát 8 évre mérsékelte, és vele szemben 560 millió forint vagyonelkobzást rendelt el tájékoztatta lapunkat Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

Mint májusban beszámoltunk róla, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, magán és közokirat-hamisítás miatt a Miskolci Törvényszék kilenc év börtönre ítélte azt a férfit, aki munkahelyéről, a Brink’s biztonsági cég miskolci telephelyéről elsikkasztott 560 millió forintot, majd a felelősségre vonás elől Thaiföldre menekült.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfi diszpécserként dolgozott a telephelyen, és 2009. szeptember ötödikén hajnali 3 óra 14 perckor kikapcsolta a kamerarendszert, majd a saját Mercedesével a zsilipbe állt. A kamerák 57 percig nem működtek, ám a férfi ez idő alatt 349 darab pénzes zsákot rakott át a saját kocsijába, majd a pénz szállítására használatos biztonsági ládákat szabályosan leplombázta. Hogy a zsákok hiánya ne tűnjön fel, a telephelyen az ajtó kitámasztására használt térköveket helyezett el a ládákban. Hét órakor leadta a szolgálatot, majd fél nyolckor saját kocsijával, és a benne lévő 560 millió forinttal elhajtott a tetthelyről. Ezután taxit rendelt, amivel Budapestre vitette magát, és a korábban megváltott repülőjegyével 14 óra 17 perckor Isztambulon keresztül Bangkokba repült.

A pénz hiányát két nap múlva fedezték fel a pénzszállító cég budapesti telephelyén, a férfit csak ezután kezdték keresi. Bár a Thaiföldi Királyság és Magyarország között nincs bilaterális kiadatási egyezmény, a thaiföldi hatóságok a nemzetközi körözések alapján elfogott személyeket ki szokták adna hazánknak. A vádlottat a thaiföldi-laoszi határon tartóztatták fel, mert az általa megadott név nem egyezett az útlevelében szereplővel – mint a vádlott a miskolci vallomásában elmondta, mindössze annyi történt, hogy a helyi szokásnak megfelelően vezeték és keresztnevét felcserélte. A férfit a laoszi határon őrizetbe vették, majd 2010. január elején kiadták a magyar hatóságoknak. A pénz és a volt diszpécser Mercedese azóta sincs meg.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!