Nyíregyháza hírei

2014.12.29. 09:29

Pirománia legálisan – anélkül

Nyíregyháza - Feketén-fehéren látszik: fontos, hogy bevizsgált pirotechnikai terméket vásároljanak.

Nyíregyháza - Feketén-fehéren látszik: fontos, hogy bevizsgált pirotechnikai terméket vásároljanak.

Mindössze három nap van hátra az óévből. Tetszik, nem tetszik, sokan töltik az utolsó órákat vadászattal. Nem az erdőben állnak lesben, hanem a tűzijáték szaküzletek előtt. Kivárnak, aztán mint az időzített bomba, robbantanak. Lecsapnak a hőn áhított pirotechnikai tárgyakra, hogy aztán azok birtokosaként nagyot szóljon a zsákmány, Persze, tudják nagyon jól, hogy a biztonságos szórakozásért be kell tartani a szabályokat. Visszatérő tény, hogy az előző szilveszterek éjjelén sok esetben riasztották országosan a katasztrófavédelem tűzoltóit a tűzijátékok szabálytalan használata miatt.

Épp ezért alapvetően fontos, hogy a csak szilveszterkor használható, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat kizárólag legális úton és helyről szerezzük be, és kizárólag az engedélyezett időszakban (december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig) használjuk fel! Ha mégis tűz keletkezik, haladéktalanul hívják a 105-ös segélyhívó számot.

– Pirotechnikai üzletünkben és webáruházunkban árulunk különböző tűzijátékokat, rakétákat, telepeket. A nyíregyházi Búza téri boltunkban az 1-2. kategóriába tartozó termékeket egész évben meg lehet vásárolni életkori megkötéssel, a 3. kategóriásakat nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, a 4. kategóriába tartozó árucikk pedig engedélyköteles, kizárólag szakképzett pirotechnikus vehet ilyen jellegű termékeket – taglalta Vincze Miklós, „a pirománia specialistája”.

– Természetes, hogy ebben az időszakban nagyobb a forgalom, mint az esztendő többi részében. Szilveszter közeledtével a telepek a kelendőbbek, azon belül például a 19 lövéses Aggressor és a Laser Gun népszerű. A gyerekek általában a Sikoly fantázianevű rakétát kérik a szüleiktől. Fontos, hogy bárki bárhol vesz pirotechnikai termékelt, csakis bevizsgált legyen az, ugyanis rengeteg a feketeárus, úton-útfélen kínálnak például petárdákat. Mi minden szabályt betartunk, garantáljuk a minőséget.

Pirotechnikai osztálytalálkozó

A termékeket különböző pirotechnikai kategóriákba sorolják:

Az 1. osztályba a csekély hatóanyag-tartalmú, épületen belüli használatra szánt, a 2. osztályba a szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, szabadtéren használandó termékek tartoznak. A 14.

év feletti személyek az 1., a 16. év felettiek a 2. osztályba tartozó termékeket egész évben megvásárolhatják és tárolhatják, de felhasználásuk csak felnőtt felügyelete mellett történhet.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és január 5-éig birtokolhatják, tárolhatják. A termékek használati és kezelési útmutató szerinti felhasználása csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között engedélyezett.

A 4. pirotechnikai osztályba tartozó professzionális, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékokat csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat.

Pirotechnikai termékeket csak legálisan működő üzletekből, elárusítóhelyekről vásároljunk, postai vagy csomagküldő szolgálat útján tilos értékesíteni! Magyarországon csak akkor forgalmazhatóak, ha megfelelnek az alapvető biztonsági követelményeknek, megfelelőségüket tanúsították, és ellátták CE-jelöléssel. Magyar nyelvű címkével és magyar nyelvű használati, kezelési útmutatóval, baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetéssel kell rendelkeznie.

Az év végén megvásárolható 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek egy időben és helyen összesen 3 kg összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolható.

KM–LTL

További részletek a Kelet-Magyarország 2014. december 29-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!