haon-sportoldal

2012.10.04. 15:03

Uralják a magyarok a világ legveszélyesebb küzdősportját

Eskrima - A Fülöp-szigeteken, mintegy 450 induló részvételével rendezték meg az eskrima világbajnokságot. A népes mezőnyben a négy fős magyar csapat lett a legeredményesebb: a két lány és két fiú összesen 13 érmet gyűjtött.

Eskrima - A Fülöp-szigeteken, mintegy 450 induló részvételével rendezték meg az eskrima világbajnokságot. A népes mezőnyben a négy fős magyar csapat lett a legeredményesebb: a két lány és két fiú összesen 13 érmet gyűjtött.Full-kontakt küzdelmek botokkal és bár életlen, de komoly zúzódásokat okozni képes gyakorlókésekkel – ezek jellemzik az Eskrima elnevezésű küzdősport versenyeit. A lányok és fiúk egyaránt teljes erővel kapják és adják a találatokat. A legfontosabb testrészeket – főként a fejet – ugyan védi némi védőfelszerelés, ezek feladata azonban inkább csak a maradandó sérülések megelőzése, a fájdalom mértékét nem csökkenti. A küzdelmek háromszor egy percesek. Elsőre talán rövidnek tűnhet az idő, de ha figyelembe vesszük, hogy percenként akár 30-40 súlyos botütést is el kell viselnie egy-egy küzdőnek, akkor szinte végtelennek tűnik.

Nem ritka, hogy a küzdelmek során az erőnlétileg jól felkészített versenyzők annyira kimerülnek, hogy az utolsó menet végén a társaknak kell őket letámogatni a küzdőtérről. A fájdalom azonban nem öncél, a való életben esetlegesen bekövetkező támadások túlélésére készít fel.

Arattak

A Dankó Ferenc 3. danos mester, magyarországi főinstruktor által vezetett magyar eskrima válogatott igazán komoly sikereket bezsebelve tért haza a nemzetközi megmérettetésről. A full-kontakt küzdelmek során a lányok egy arany, két ezüst és egy bronzérmet gyűjtöttek, míg a fiúk három aranyat és egy ezüstöt. Mindezek mellé a formagyakorlat versenyszámokban további öt érmet sikerült elnyerni.

 

A magyar eskrima válogatott eredményei

Fibinger Zsuzsa: 2. egyfegyveres formagyakorlat, 2. egybotos küzdelem, 3. kétbotos küzdelem.

Lévai Orsolya: 1. kétbotos küzdelem, 2. egybotos küzdelem.

Nagy Tamás: 1. kétbotos küzdelem, 2. egyfegyveres formagyakorlat, 2. egybotos küzdelem.

Dankó Ferenc: 1. kétbotos küzdelem, 1. egybotos küzdelem, 1. kétfegyveres formagyakorlat, 2. nyitott formagyakorlat, 3. egyfegyveres formagyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!