HAON Sziréna

2008.10.26. 22:52

Nagyszalontai vendégek Nagyrábén

<p>Nagyrábé - Kézműves kiállítás és közös foglalkozás volt a nagyszalontaik ajándéka a hármas találkozó szombaton tartott helyi rendezvényén. <dia width="900" height="700" alt="Nagyszalontai vendégek Nagyrábén 2008.10.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nagyszalontai_vend_gek_Nagyr_b_n_2008_10_26/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nagyszalontai vendégek Nagyrábén 2008.10.26." /></a></dia></p>

A többéves földesi és nagyrábéi népfőiskolai kapcsolatok ebben az évben új lehetőségekkel bővültek, mert mindketten vendégül láthatták a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör Egyesület tagjait, illetve alkotásait.

Pénteken Földesen kezdődött a hármas találkozás. Szombaton Nagyrábén a szalmafonás, gyöngyfűzés, csuhéjazás technikájának remekeit ismerhették meg a kiállítás megnyitóján megjelentek, de a vendégek jóvoltából a vállalkozóbb szelleműek ki is próbálhatták mindezek alapjait.

A kiállítás címének megválasztása „Ezt tudjuk mi” nem túlságosan árulkodik az alkotókról, nem így az alkotások.
- A kiállított tárgyak a praktikum, a szépérzék, a hagyomány, a megértő, támogató család adománya és az alkotók nemes igyekezetének tükre - Dr. Vajda Mária néprajzkutató vélekedett így, amikor bemutatta a kiállított tárgyak kiemelkedő darabjait és az alkotók munkálkodásának szükségességét.

A személyes találkozás élménye mellett a szervezők időt szakítottak az ismerkedés olyan sajátos formájára is mint a „falujárás”, megmutatták és megnézhették településeik mai életének múltbeli gyökereit, emlékeit.

A három közösség találkozásának záró rendezvényére október 28-án Nagyszalontán kerül sor.
A program a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatán elnyert támogatásból valósult meg.

Nagyrábé, 2008, 10.26
Korponai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!