HAON Sziréna

2008.11.27. 10:20

Nem biztos, hogy a parkolóőr a hibás

<p>Olvasónk arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy mozgássérültként a parkolás nagyon nehezére esik Debrecenben. Azt állítja, volt már olyan, hogy úgy bírságolták meg, hogy olyan helyen állt, ahol kártyájával szabályosan parkolhatott, csak éppen oldalról fényképezték le.</p>

Az igazolványa pedig előre volt téve. Később kívánta bemutatni a DKV-nak jogosultságát igazoló okmányát, ők azonban ezt nem fogadták el. Sokunkban felmerül ilyenkor, hogy nyilván a parkolóőrök hibáztak.

De vajon előfordulhat-e ez? Először is elevenítsük fel azon szabályokat, amelyek a mozgássérültek parkolására vonatkoznak!

1. A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja.

2. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

3. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban e járművekre is irányadó.

4. Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön (gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött) elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

5. A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

6. De ahol megállni tilos, ott mozgássérült igazolvánnyal is tilos. Kérdésünkre Nyikos István, a DKV Zrt. szolgáltatási igazgatója elmondta, a mozgáskorlátozott kártyával rendelkező gépkocsi tulajdonosok megbüntetése csak amiatt történhet, hogy nem teszik ki azt, illetve kiteszik, de azon az érvényesség nem állapítható meg.

„Amennyiben a gépjárművezető valamilyen kedvezmény igénybe vételére jogosult, azt a helyszínen, egyértelmű módon igazolni kell. Utólag ennek igazolására nincs mód.” Sokakban felmerül, hogy az ellenőrök rosszindulatból büntetnek, holott nekik is meg van kötve a kezük, hiszen rendelet szabályozza a büntetéseket.

Az ellenőrök a munkájuk után ugyanis munkabért kapnak, nem pedig jutalmat. A szolgáltatási igazgatótól azt is megtudtuk, egy hónapban közel háromezer büntetést szabnak ki.

A pótdíjak több mint kilencven százaléka rövid idő alatt befizetésre kerül. A többi részét peres úton, végrehajtás elindításával hajtják be. „A társaságunk által üzemeltetett várakozóhelyeken éves szinten több mint három millió parkolás történik.

Ezen ügyfélkörben mindössze 1% körüli a pótdíjazott esetek száma. Ebből évente 8000 ügyfél fordul meg ügyfélszolgálatunkon, ebből körülbelül 2000 reklamáció. A leggyakoribb kifogás „Csak egy pár percre ugrottam be” illetve elismeri ugyan, hogy szabálytalanul nem vett jegyet, de szeretné ha anyagi, egészségi illetve más okokra hivatkozva eltekintenénk a pótdíjazástól.”

  • Hétköznapi csata a belvárosban
  • Fittyet hánynak mindenre az autósok
  • Anyázós sofőr
  •  Video

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!