HAON Sziréna

2008.12.04. 12:56

Közgyűlés: terítéken Debrecen gazdálkodása

<p>Debrecen - Megkezdte munkáját a debreceni közgyűlés. Kézfeltartással szavazták meg a napirendet, a szavazógép egyelőre nem működik. <dia width="960" height="800" alt="Közgyűlés 2008.12.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_zgy__369_l_s_2008_12_04_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Közgyűlés 2008.12.04." /></a></dia></p>

15 46

Zárt üléssel ért a napirendi pontok végére a debreceni közgyűlés.

 15 29

A Csokonai Színház magasabb vezetőjének megbízása következik.
Erre azért van szükség, hogy ne kelljen honosítani Vidnyánszky Attila külföldön szerzett szakirányú diplomáját. Bár, mint most kiderült, időközben ez már megvan.

Turi Gábor: A színház vezetőjének bére arányban van-e az ellátott feladattal? Azért ennyi-e, mert a jogszabályok csak ennyit tesznek lehetővé? Van-e lehetőség, hogy többet kapjon? Hiszen az a célunk, hogy megtartsuk, ne menjen el egzisztenciális okok miatt.
Kósa Lajos: Nem tudunk többet adni, a jogszabályok nem teszik lehetővé. Próbálunk olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek e helyzeten.
Gadus István: Igazgató úr a Művészetek Völgyével kapcsolatban nyilatkozott, ez már súrolja a politika határát. Azt várnánk öntől, hogy a színházzal foglalkozzon, ne országos politikai dolgokkal.
Kósa Lajos: Nem instruáljuk Vidnyánszki urat, ha elmondja a véleményét, tegye.
Halász János alpolgármester részletezi, miről szólt az említett nyilatkozat. A Nemzeti Kulturális Alap végez kutatást több mint 70 millió forintért, ezt az összeget jónéhányan sokallják, s azt mondták, inkább fordítsák a Művészetek Völgyére ezt az összeget.

Zsíros Zsolt: Támogatjuk Vidnyánszki Attila kinevezését, sok sikert kívánunk a munkájához.
Megszavazzák.

 15 12

Pályázat kiírása közoktatási intézmények magasabb vezetői beosztásának ellátására - ezt tárgyalják ezekben a percekben.
A "salátatörvény" elfogadásával valószínűleg módosítani kell, de a határidő miatt nem várhatnak - mondja Kósa. Megszavazták.

Főnix Rendezvényszervező Kht. ügyvezetőjének újraválasztása következik. Kovács László két mondatot emel ki Makray Balázs ügyvezető beszámolójából, amelyek értelmét kérdezi.

- A cég jó, és a programok is jók - "fordította le" Kósa Lajos a kért mondatokat.

Gadus István: Ekkora város ekkora rendezvényszervező cégénél elvárhatnánk pályázat kiírását, becsületesebb, egyenesebb lenne. Szerintem írjunk ki pályázatot, Makray Balázsnak is jobb lenne, ha ezt megnyerve dolgozhatna.
Kósa Lajos: Egy pályázat kiírása nem garancia semmire, a becsületességre sem. Például az Európa Kulturális Fővárosa - mielőtt kiírták volna, Medgyessy Péter miniszterelnök azt nyilatkozta, Pécs lenne a megfelelő. Azt gondolom, Makray Balázs jól végezte munkáját, megkérdezem a közgyűlést: megszavazzák-e, folytassa-e a munkát - szerintem így becsületesebb. Amit a mai gyakorlat folytat, agyrém, hogy mindent pályáztatni kell. Ha Makray Balázst nem fogadja el a közgyűlés, pályázatot írunk ki.
Gadus István: Ott van az ESS: abban a pályázatban szocialista vezetésű várost győzött le Debrecen. Jobban járt vele Debrecen, mint a kulturális fővárossal. Változatlanul úgy gondolom, jobb lenne pályázatot kiírni.
Kósa Lajos: A példája azt támasztja alá, amit mondtam. Az ESS esetében is fölösleges volt pályázatot kiírni, ha nem Budapestnek akarták adni. Debrecen az egyetlen város, ahol teljesülnek a feltételek.

Megszavazzák Makray Balázst úgyvezetőnek.

14 55

Háromnegyed háromkor folytatódik a közgyűlés; kissé nehezen gyűltek össze a képviselők a szünet után, várni kellett, amíg határozatképes lett a testület.

A 15. napirendi pont következik: FSZH-MOISZ Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda elhelyezése és beszámolójának elfogadása.
Elfogadják.
Az egyszerű többséget igénylő döntéseket hozzák előre.
A Főnix Rendezvényszervező Kht. Felügyelő Bizottsága Ügyrendjének jóváhagyása következik.
Szathmári Károly: Nem volt ügyrendje a bizottságnak, pedig kellett volna, hogy legyen. Támogatni fogjuk az előterjesztést.
Elfogadják a javaslatot.

Másfél órás ebédszünet következik.

12 06

A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek teljesítményértékeléséhez kapcsolódó, 2009. évre szóló kiemelt célok meghatározása jön.

Ezt is elfogadják. A belső ellenőrzési terv jóváhagyása a következő napirend. Gadus István: Egy ellenőrzést javasolnék: a színháznak sokáig nem volt kinevezett vezetője. A 2008-as külsős szerződések ellenőrzését vegyük bele. Jelenleg folyamatban van a színházban az átfogó ellenőrzés - hangzik el a válasz. Gadus István visszavonta javaslatát.

Elfogadták a javaslatot.

13 01

A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját képező, 2009. évre szóló kiemelt célok meghatározása a következő napirendi pont.

A tűzoltók esetében elfogadják.

A közterület-felügyelet következik. Kovács László: Kényszert alkalmazhatnak, áll az előterjesztésben - fel akarjuk fegyverezni őket? Meddig tart a felügyelők jogosítványa?

Kósa Lajos: Itt szó szerint idéztük a hatályos jogszabály szövegét. Ezt is megszavazzák.01

12 54

Sportuszoda Kft. üzletrészének megvásárlásáról szóló döntés következik. Kovács Lászlóné: Az illetéktörvény változása feladta a leckét. Az uszodatelekre vonatkozó szerződést vissza kellene vonni. Az ülés után kössön használatbavételi szerződést úgy, hogy csak június 30-áig szóljon. Ha az önkormányzat tulajdonába kerülne az épület, az lenne a járható út, ez a következő hónapok feladata.

Szathmári Károly: A végcél, hogy Debrecen tulajdonába kerüljön az uszoda. Nem lehetne ezt egy lépésben lebonyolítani?

Kovács Lászlóné: Az önkormányzat közbeszerzéssel veheti meg. Nem tudom egy lépésben lebonyolítani.

Megszavazták.

12 44

A 9. napirendi pont: Debrecen, Békéssy B. utca–Böszörményi út sarkán található 21359/3 hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos együttműködési megállapodás tervezet módosítása (OMV telek ügye). Gadus István: Ki áll mögötte?

Miért üzletelünk a Pintér Sándor cégével? Debrecenben erre nincs szükség. Kósa Lajos: Ez a telek nem a miénk, 1991-ben adták el az OMV-nek. Az önkormányzat itt nem eladó, sem vevő. Azért küzdöttünk, hogy ott ne legyen benzinkút.

Jelentem, nem lesz. Próbáltuk visszavásárolni, az OMV nem állt szóba velünk. A Spar jelentkezett. Úgy alakítjuk a megállapodást, hogy semmiképp ne lehessen ott benzinkút.

Kozlok László: Az ottani lakosok nem akarják azt a területet másra használni. Parkot szeretnének ott. Nekünk az a feladatunk, hogy a lakosság érdekeit képviselve megakadályozzuk, hogy ott semmi se épülhessen. Legyen más tulajdona, gondozza, de ott ne épüljön semmi.

Pajna Zoltán: Már 1980-ban is kereskedelmi övezetként volt szabályozva ez a terület. Gondoljon bele, ha az ön sem építhetne semmit a telkére.

Gadus István: Egy dolog, hogy eladunk valamit valakinek, vagy az érdekérvényesítését segítjük. Nem tudjuk, kik állnak a háttérben. Ezek a lakók nem akarnak itt beépítést, az érdeküket figyelembe kell venni.

Kósa Lajos: Mi azt vállaltuk, hogy ne épüljön oda benzinkút. Magántulajdonról van szó. Ez egy építési telek, mindig is az volt. Az Inmobilien velünk semmilyen kapcsolatban nincs, azt sem tudtuk ki áll mögötte.

Szilágyi László (Fidesz): Elégedett vagyok az előterjesztéssel, tökéletesen kiáll a lakosság érdekében. Nem engedi, hogy ott benzinkút épüljön. A terület magántulajdon, ha holnap felszántja vagy bekeríti, megteheti. Ha a terv megvalósul, enyhíti a parkolási problémát.

Jelenleg 150-200 parkoló hiányzik a területről. Ez a hely jelenleg kutyasétáltató terület.

Bihari Zoltán lakossági hozzászóló szerint nem teremt új munkahelyeket a tervezett Spar építése.

- Van egy tenyérnyi zöld terület, de nem erről van szó: egy tendenciának vagyunk tanúi. Végig beépült a Böszörményi út. Nem kellene lakóövezetbe áruházat építeni. Mindent meg lehet oldani, csak szándék kell hozzá. Szeretnénk felajánlani egy jogi csoport közreműködését. Számtalan kiskapu van.

Kósa Lajos: Sokan élünk a városban, sokan gondolkodunk másképp. Ingyen nem lehet megfosztani senkit a magántulajdona használatától. Ez már akkor is építési terület volt, amikor beköltöztek a lakásaikba.

Gadus István: Rengeteg gépészmunka lehet itt még a rendezési terv módosítása kapcsán. Egyszerű változtatási tilalommal meg lehetne akadályozni az építkezést.

Kósa Lajos: Ez még csak egy beadott javaslat a rendezési tervre, nem döntés. Megszavazták.

12 22A hatodik napirendi pont: „A Debrecen, Széchenyi u. 6. szám alatt található ingatlan, az egykori Régi Posta Étterem értékesítése” tárgyú nyilvános pályázat értékeléséről szóló 251/2008. (IX.25.) Ö.h. módosítása.

Kovács László: Elfogadható a módosítás. Három lakást és három üzletet kellett kiüríteni - ez mennyibe került?

Racsmány Gyula: Egy lakásnál kell térítési díjat fizetni: 7,5 millió forint. Az üzlethelyiségek nem kerültek pénzbe, a másik két lakásnál cserelakást biztosítottunk.

Elfogadják a javaslatot. A piaccsarnok működtetéséhez szükséges ingóságok bérbeadása következik a közterület-felügyeletnek.

Elfogadják.

A szolgálati jelleg alól mentesítettek egy lakást a Móricz-kollégiumban.

12 08 Rövid szünet után folytatódik a közgyűlés.

A "Debrecen, Füvészkert utca 4. sz. alatti 8318 hrsz-ú ingatlan 1691/4191-ed tulajdoni hányadának értékesítése" tárgyú zártkörű pályázat értékelése a negyedik napirendi pont.

Kovács László arra kíváncsi, jól érti-e, hogy ingatlanfejlesztésről van szó (a Lycium Hotel bővítéséről). Ki fogja bővíteni - hangzik el a kérdés a sorok között. Kézfeltartással szavaznak (ismét nem jó a gép), a határozati javaslatot elfogadta a közgyűlés.

A Bethlen utcai 20-22-24. együttes értékesítése következik. Kovács László: Az előterjesztésben szereplő kft. 500 ezer forintos törzstőkével, takarítás a profilja - ki az a takarítónő, aki megveszi a fél Bethlen utcát?

Pajna Zoltán: Utána lehet nézni a cégbíróságon. A város jó bevételt kap belőle, és elindulhat a tömbrehabilitáció azon a területen.

Kovács László: Ebben az előterjesztésben jól látható, hogy nem nagy beruházócégről van szó.

Majd továbbadja a területet egy valódi beruházónak. Hogyan fog bank hitelezni ilyen céget? Emögött kell legyen olyan cég, amelyet most nem látunk. Valaki nagy haszont fog szerezni ezen, és nem a város lesz az.

Bákonyi László (MSZP): Ez a sokadik olyan nyilvános pályázat, amikor a minimálárat ajánlják a debreceni önkormányzatokért. Máshol ez nem így működik. Vagy rosszul pályáztatunk, vagy a debreceni ingatlanok kevésbé népszerűek.

Érdemes lenne átgondolni a nyilvános pályáztatás rendszerét. Ennél sokkal értékesebbek a debreceni ingatlanok.

Pajna Zoltán: Meg kell becsülni, ha van egy érdeklődő. Az ingatlanbecslés alacsonyabb árat határozott meg. Ezzel az értékkel nem kótyavetyéli el az önkormányzat az ingatlanokat.

Gadus István: Elfogadom, amit mondott, hogy szükség van ingatlanértékesítésből származó bevételre. Azt javaslom, hogy ezt az összeget ne fogadjuk el. Etikátlannak tartom, ami ebben az ügyben történik. Nem helyes, hogy kiárusítjuk a város pénzügyi elitjének az értékeket.

Pajna Zoltán: Nyilván a debreceni elitnek van ennyi pénze, bár eladhatnánk máshonnan jelentkezőknek is.

Racsmány Gyula: Most nincs ingatlanpiac, az önkormányzatnak viszont el kell adnia ingatlanokat.

Pajna Zoltán: Nagyon rossz állapotú ingatlanok, önkormányzati bérlakások voltak benne.

Gondola Zsolt: Támogatni fogom az előterjesztést, hiszen szabályosan ment le az egész. Vissza kellene hívni az illetőt a vagyonkezelő igazgatóságába, aki közel áll a szóban forgó céghez. Ránk nem vet jó fényt ez a dolog.

Papp László: A tócóvölgyi ingatlant háromszor hirdettük meg, egy jelentkező volt, az sem debreceni. Bárki pályázhatott, miért nem tette meg? Ennek a városnak a vállalkozói ennek a városnak fizetik be az adót, e város érdekében dolgoznak. Visszatért Kósa Lajos, átveszi az ülés vezetését. A határozati javaslatot elfogadták.

11 37

Az átmeneti gazdálkodásról szóló előterjesztést egyhangúlag elfogadják. A jövő évi költségvetési koncepció tárgyalása következik.

Madarasi István: A pénzügyi bizottság elfogadásra javasolja. A jövő évi gazdálkodásunk szigorú gazdálkodással valósítható csak meg. Külső forrás igénybevétele nélkül nem fogjuk tudni megvalósítani. Nem merült-e fel hitelfelvételi plafon meghatározása?

Nincs-e erre szándék? Egy ilyen döntés meghatározza a költségvetés kialakítását.

Kósa Lajos: Nincsen, az államháztartás álrendszerei más logikával működnek. Lehetetlenné tenné az európai uniós pályázatok kezelését. Azt is csak becsülni tudjuk, hány rászoruló fordul az önkormányzathoz szociális segélyért.

Zsíros Zsolt: A szocialista frakció úgy látja, reagálni kellene a válságra. Érdemi kiadáscsökkenést kényszerít ránk. Önkormányzati támogatásokból működő gazdagági, közhasznú társaságok támogatását kellene jelentősen csökkenteni. Természetesen nem fűnyíró-elvet ajánlunk. Nem szabad tabuként kezelni az előttünk álló beruházásokat (új színház, Modem megvásárlása).

Ha van egy helyzet, arra reagálni kell, ezt nem látjuk a koncepcióban. Újra kell gondolni ezeket a kérdéseket. Nem tartjuk megengedhetőnek, hogy nagyobb mértékű hitelfelvétel legyen, mint amennyi a tőketörlesztés.

Papp László: Minden bizonytalansági tényező ellenére a koncepció igyekszik követni a kialakult helyzetet. A főosztálynak nem volt egyszerű előkészíteni a tervezetet.

Úgy látjuk, a 2009-es évet sikerült biztonságban megoldani Debrecenben. Bár a 2009-es év újabb elvonásokat hoz az önkormányzati szférában. A korábban megkötött szerződéseket felülvizsgálni nem lehet. A fideszesek nyílt levelet intéznek a szocialistákhoz.

Módosító javaslatokat nyújtottak be a parlamentben a központi költségvetéshez. Segítséget kérnek az MSZP-sektől, hogy elfogadtassák ezeket és pluszforrásokhoz jussanak, és akkor ők is támogatják az MSZP-sek indítványait. Papp László átadja a levelet Zsíros Zsoltnak.

Gadus István: Mindkét oldalnak meg kellene érteni: ha elfogyott a pénz, akkor elfogyott a pénz. Felelős, takarékos gazdálkodásra szólít. - A város is abból él, amije van.

Módosító indítványokat javasol: szolidaritást a város lakóival. Többek között a képviselők tiszteletdíjának, a vagyonkezelő tagvállalatai tisztségviselői, ügyvezetői jövedelmének 15 százalékos csökkentését javasolja. Felülvizsgálná a beruházásokat. Az 5 millió forint alatti árbevételt el nem érő cégeknek elengedné az iparűzési adót.

Kósa Lajos: A képviselők tiszteletdíját ebben a ciklusban 30 százalékkal csökkentettük. A tagvállalatok vezetőinek fizetése 50 százalékkal csökkent a mozgóbér visszatartásával. Ugyanez a helyzet a kht.-kkal is. Az iparűzési adóval kapcsolatos javaslatot nem lehet megvalósítani. Ez a javaslatcsomag ebben a formájában nem támogatható.

Pajna Zoltán veszi át az ülés vezetését, Kósa Lajos távozik.

Kozlok László: Vannak Gadus úr indítványának olyan pontjai, amelyeket már meg kellett volna valósítani. Felül kellene vizsgálni a nagyberuházásokat. Ami jó a város lakosságának, azt tudom támogatni.

Egyetértek azzal, hogy a profi versenysport támogatása csökkenjen. Szathmári Károly: A határozati javaslat bizonyos pontjai számomra is elfogadhatók. A dologi kiadások támogatásánál már vitatkoznék: nem a december 31-ei, hanem a január 1-ei árakat kellene figyelembe venni.

Az általános tartalék mértéke valószínűsíthetően nem fogadható el. A hitel felső korlátját indokolt a koncepcióba bevenni.

Debrecen közgyűlésének kell, hogy tárgyalási pozíciója legyen a nagyberuházásoknál.

Pajna Zoltán: A költségvetési koncepció nem fog megoldani minden problémát. A jövő év bizonyára nehéz lesz, Szathmári úr észrevételei részben jogosak. Bazsa György (MSZP): A nyílt levél gondolatával egyetértek. Mi is tettünk ilyen javaslatokat.

Nem egyedi elképzelés a levélben foglalt. Madarasi István: Az intézmények gazdálkodására vonatkozó dolgok nagyon szigorúan vannak megfogalmazva. Ugyanakkor a gazdasági társaságokra, kht-kra csak utalás van. El tudom képzelni, hogy létszám-felülvizsgálat történjen a gazdasági társaságoknál. Még nem késő a színház-beruházás újragondolása.

Ha ez benne van a levélben, nem fogom tudni támogatni.

Pajna Zoltán: A hivatal számára kiemelt feladat a gazdasági társaságok létszámának felülvizsgálata.

Zsíros Zsolt: Nekünk kell felülvizsgálni, tudjuk-e teljesíteni a szerződéseket, és ha szükséges, leülni tárgyalni. Gondola Zsolt: Két módosító javaslatot szeretnék tenni. Kaposvár úgy döntött, 60 millió forintot visszaad a vállalkozóknak. Kérem, vizsgáljuk meg, hogy tudnánk segíteni a helyi vállalkozókat. Javaslom, hogy az egy olvasatot hagyjuk el, nem lesz baj, ha kétszer tárgyaljuk a költségvetést.

Kovács László: Nem értem, miért a gazdálkodási főosztály jön a bizottsági ülésekre a költségvetési koncepcióról tárgyalni. Évek óta folyamatos az elbeszélés egymás mellett, vagy mindenki mást ért abból, amit a másik fél mond.

Az adósságállományról évek óta beszélünk. Előbb-utóbb nem lesz pénze Debrecennek arra sem, hogy az uniós pályázatok önrészét kifizesse.

Pajna Zoltán: Nézzük meg a pozitívumokat, amik a városban vannak. Alig 50 százalék fölötti összeggel finanszírozza az állam a feladatok ellátását. A levélről: itt arról van szó, hogy fogjunk össze.

A módosító indítványokról döntenek. Gadus István indítványát nem fogadják el. Gondola Zsolt javaslatait sem fogadták el. A határozati javaslatot elfogadják. A rendeletmódosításokat is elfogadták.

10:20

Szathmári Károly: 5-6 százalékos bevételkiesés történt. Egyértelműen ki van fejtve, hogy 85 százaléka saját hatáskörben való bevételeink kieséséből adódik. Ennek összefüggéseire rá lehetett volna mutatni.

Kósa Lajos: Az előterjesztés írásban történik, 250 oldalon. A szóbeli kiegészítés nem azonos az írásbeli előterjesztés felolvasásával. Mindez le van írva az anyagban.

Varga Zoltán (MSZP): Tíz éve Debrecen polgármestere, tudta, milyen kormány alatt fog dolgozni. Ön ígérte meg, hogy visszaküldi a Gyurcsány-csomagot. Arról beszéljünk, a városban mi a helyzet.

Kósa Lajos: Emlékszik arra, hogy 2006-ban dübörgött a gazdaság? Azt a képzetet keltették az emberekben, hogy minden remekül megy. Azt mondtuk, igyekszünk mérsékelni a Gyurcsány-csomag hatásait, és meg is tesszük. Nem vagyunk mindenhatók. Az országban folyó katasztrófapolitika minket is érint. Viszonylag stabil a debreceni önkormányzat gazdálkodása. A tartalmi részeket kellene vitatni, nem a formai dolgokat.

Papp László (Fidesz): Van annak valami diszkrét bája annak, amikor szocialista képviselők kérdezik, miért nem sikerült megállítani saját kormányuk hibás politikájának hatásait. Debrecen állja a sarat. A szocialista vezetésű Pécs és Szeged az ország legeladósottabb városai. Debrecen adósságállománya annyival emelkedett, amennyivel kevesebbet adott a kormány. Debrecen nem szorul nemzetközi pénzügyi szervezetek segélyére, válságtervek készítésére.

Madarasi István (MSZP): Tizenhárom tagvállalat közül tíznél veszteséges az adózás előtti eredmény. Hogyan lehet ezt nyereségessé átfordítani?

Jenei Imre (Fidesz): A politikai nézeteket félretéve kellene beszélni ezekről.

Kozlok László: A háromnegyedéves beszámoló helyett színielőadást, egymásra mutogatást látunk. Mi lenne, ha valamelyik oldal azt mondaná, igaza van a másiknak? Minden baj forrása a pénz. Megépítette a város a táblabíróságot - kellett nekünk? Kellett nekünk Kölcsey, uszoda, Debrecen újság? Recesszió van, ezt vissza kellene fogni. Nincs pénz, próbáljunk meg addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Kovács Lászlóné: A bevételkiesést egyensúlyban lehet tartani a kötelezettségvállalással.

Ellenőrzik a létszámot, most már jó a gép.

A javaslatot és a rendeletmódosítást a közgyűlés elfogadta.

10:00
Az első napirendi pont: Tájékoztató DMJV Önkormányzata gazdálkodásának háromnegyedéves helyzetéről, DMJV Önkormányzata 2008. évi költségvetéséről szóló 9/2008. (II.29.) rendelet módosításáról.

Stabil képet mutat a gazdálkodás - mondta Kósa Lajos polgármester. A pénzügyi bizottság elfogadásra javasolja.

Gadus István: 2008-ban eddig mennyi hitelt vettünk fel, és mire?

Kósa Lajos: Ha gondolja, felolvasom a kiküldött anyagból, de több órát venne igénybe.

Kovács Lászlóné: Az előterjesztés 96. oldala mutatja a kimutatást. Ez jelenleg 12 milliárd forint, de naponta változhat, hiszen svájci frankos. 2 milliárd forintos bevételkiesés prognosztizálható. Ez az év normálisan zárható

 Varga Zoltán (MSZP) a holding osztalékának elvonásáról kérdez.

Kósa Lajos: az ostoba számviteli szabályok miatt az osztalék elengedése az ajándékozási illeték szerint adózik, és 21 százalékot kellene az államnak fizetni. A tulajdonos döntéseit a vállalatnak végre kell hajtani.

Szathmári Károly több terület teljesítéseit kérdezi (Modem, DTV, Főnix Kht. stb.).

Kovács Lászlóné: a három negyedévnek megfelelő. Senkinek nem megy ki a költségvetési rendeletben meghatározottnál nagyobb összeg.

Turi Gábor (MDF): a diák- és versenysportnál nagy eltolódás érzékelhető? Helyénvaló-e ez?

Kósa Lajos: korábban létezett egy központi normatíva, ami a diáksportot segítette. Ez megszűnt, ez okozta az eltolódást.

Zsíros Zsolt (MSZP): Stabilitás vonatkozásában mi másképp gondoljuk: nem véljük úgy, hogy stabil képet mutat a költségvetés. Meg kell nézni, miért van bevételkiesés.

Sem az eredeti, sem a módosított költségvetésben foglaltakat nem tudta teljesíteni a város. A válságra hivatkozni nem hiteles. Továbbra is kontroll nélkül folyósítunk önkormányzati gazdasági társaságoknak százmilliókat.

Kósa Lajos: Az egész önkormányzati rendszer félelmetes nehézségekkel küzd, miközben még mindig újabb feladatokat kap.

Az önkormányzat állam általi finanszírozása nem haladja meg a 2003-as szintet. Amennyire tud, annyira stabil a költségvetés. A 2008-as béremelések fedezetét megígérte az állam, mégsem kaptuk meg.

700 millióba került a városnak.

A megyei jogú városok mezőnyében elöl van Debrecen. Szabó Gyula (Fidesz): 40 milliárd forintot vontak el az oktatási ágazattól, ez visszaköszön a koncepciónkban is.

A pedagógusok minimálbérnél alig többért dolgoznak. Minél nagyobb intézményfenntartó egy település, annál jobban büntetik.

  • 2009-es gázártámogatás: Önnek jár?
  • Letölthetõ: 2009 gázártámogatás igénylõlap
  • Bezárt a Gara cukrászda
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!