HAON Sziréna

2011.07.31. 17:49

Évente jön a belvízelöntés Püspökladány alacsonyabban fekvő részein

Püspökladány – Hozok gumicsizmát, mert anélkül most hozzánk nem ajánlatos bejönni – magyarázza tornácukról Kovács Tibor. Ő maga is felhúzza a gumicsizmát, hátra ballag a lábszárközépig érő vízben, majd komótosan előhozza a vendégcsizmát. – Most már minden évben legalább egyszer elönti a víz ezt a környéket – hangjából tehetetlenség érződik.

Püspökladány – Hozok gumicsizmát, mert anélkül most hozzánk nem ajánlatos bejönni – magyarázza tornácukról Kovács Tibor. Ő maga is felhúzza a gumicsizmát, hátra ballag a lábszárközépig érő vízben, majd komótosan előhozza a vendégcsizmát. – Most már minden évben legalább egyszer elönti a víz ezt a környéket – hangjából tehetetlenség érződik. Püspökladány;  Zalka Máté, Katona József, Bajcsy, Szabó Pál utcáinak mélyebben lévő részei összefüggő tóvá változnak. Két nap, amíg lemegy, aztán következik a fertőtlenítés. Kert? Felejtsük el erre az évre! Onnan már nem eszünk az idén.

Ahogy haladunk a kert hátulja felé egyre mélyebb a víz. A tyúkoknál már majdnem térdig ér. Az állatok bent gubbasztanak az ülőn egész nap. Közben a feleség szól a tornácról a férjének, hogy mindjárt itt vannak a tűzoltók, hozzák a homokzsákokat. – Legalább a garázsba ne folyjon be a víz – válaszolja kérdésemre. – A ’70-es évek közepén osztották ki ezt a területet házhelyeknek. Ha nem működik a belvízelvezető-rendszer, nem tudom, miért engedélyezték az építkezést. Az 1996 októberi nagy eső óta (akkor 117 milliméter zúdult le néhány óra alatt – a szerk.) majd’ minden évben elönti a környéket a víz. Legutóbb tavaly augusztus 16-án.

A Szabó Pál utcára a tűzoltóság szivattyúkat telepített, ilyen módon igyekeznek az elvezetőbe juttatni a temérdek vizet. Nem jobb a helyzet a Sárrét utca és a Keleti sor északi szakaszán sem. Tóvá duzzadtak az árkok, a házakat körülvette a víz.

Percre pontosan tudták mi a helyzetet Püspökladány hivatalában

A tűzoltóság, a rendőrség, a vízügy, a település vezetése és a lakosok összefogásával sikerült viszonylag hamar úrrá lennünk a szombat reggelre kialakult belvízhelyzeten – tájékoztatta a Naplót Dombi Imréné polgármester. – Szombat reggel hat órakor elrendeltem a másodfokú belvízvédelmi készültséget, a hajdúszoboszlói tűzoltóságról és Karcagról is érkezett segítség, a polgármesteri hivatalban állandó ügyeletet hoztunk létre, percre pontosan tudtuk mi a helyzet a város belvíztől veszélyeztetett területein. A külterületi csatornák folyamatosan tudták fogadni az elvezetőkbe szivattyúzott vizet. A másodfokú készültség addig marad érvényben, ameddig a tűzoltóknak szivattyúzni kell a vizet.

Kész az engedélyes terv

Polgármester asszony egy 243 millió forint összegű belvízvédelmi rendszer megépítéséről is beszélt. Ez a Szabó Pál, Bajcsy-Zsilinszky, Katona József utcák és környékének immár minden nagy esőzéskor visszatérő problémáját oldaná meg. – A 2010. augusztus 16-ai felhőszakadás után született képviselő-testületi határozat szerint 24 millió forintból elkészítettük a városrész belvízrendezési engedélyes tervét. Eszerint a rendszer az említett városrészből a 42-es főút alatt is átvezető csatornába juttatja belvizet. Sikeres pályázat esetén jövőre indulhat a beruházás. Az északkeleti városrészben a csatornák eltömődése okozta a belvízelöntést. Ezt az elvezetők tisztításával szüntettük meg. A jövőben szigorúan betartatjuk azt a helyi rendeletet, amely szerint az ingatlantulajdonosnak kötelessége tisztán tartani az előtte lévő árkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!