HAON Sziréna

2011.08.01. 12:34

A szél- és a napszivattyú teszi a dolgát Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - Az utóbbi napok csapadékos időjárása komolyan nem akadályozta már a kalászosok betakarítását a megyében, hiszen a mintegy 85-90 ezer hektáros területnek csupán az 1-2 százalékán áll még lábon a növény.

Hajdú-Bihar - Az utóbbi napok csapadékos időjárása komolyan nem akadályozta már a kalászosok betakarítását a megyében, hiszen a mintegy 85-90 ezer hektáros területnek csupán az 1-2 százalékán áll még lábon a növény. "A kultúrák közül a kukoricának nem ártott az özönvízszerű eső, a napraforgó azonban már problémásabb ebben a tekintetben. Az átnedvesedett tányér szétszakadhat, és innentől kezdve menthetetlen a növény" - mondta el Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatója. Hozzátette, hogy Hajdú-Biharban Püspökladánytól délre van a "lavor alja", itt jelentősebb mezőgazdasági területeket öntött el a víz. Hozzátette: Ha a szél- és a napszivattyú teszi a dolgát, egy-két napon belül normalizálódhat a helyzet a földeken.

 

Aki teheti, kivár Hajdú-Bihar megyében

Az őszi búza hektáronként átlagosan 4,3-4,4 tonnát termett, ami némileg meghaladja az előzetesen becsültet. Kiss Zoltán elmondta, hogy miközben jelenleg inkább a takarmánybúza iránt mutatkozik kereslet (45 ezer forint körüli tonnánkénti áron), a gazdák igyekeztek betárolni a terményt, és várnak a minél jobb ajánlatra. A szakember utalt rá, hogy a megyében a július volt a legmelegebb és legcsapadékosabb hónap, ez idő alatt átlagosan 120-130 milliméter csapadék áztatta a földeket. Volt, ahol csak 60 milliméter esett, de olyan is, ahol a havi átlag néhány nap alatt, özönvízszerűen érkezett. Utóbbi területek között említette például Püspökladányt, ahol éppen ezért gyakrabban előfordult a határban is elöntés. "Folyamatos a védekezés, de a szél- és a napszivattyú sokat segíthet a mezőgazdasági területek vízmentesítésében. Egyébként a sok eső után a mostani borult idő kedvezőbb, mint ha hirtelen kánikula jönne, az ugyanis élettanilag megviselné a növényeket" - jelentette ki a szakember.

Vízben áll a növény Hajdú-Bihar sok részén

Matkó József püspökladányi falugazdász éppen határszemlére tartott hétfőn, amikor telefonon utolértük. Elmondta, hogy a gazdák megkeresése alapján a leginkább kritikus helyeken egyeztetnek a vízügy szakembereivel, hogy mit lehetne tenni . - Értesüléseim szerint vannak olyan területek a környéken, ahol 30-40 centis vízben áll a napraforgó, meglátjuk, mit tehetünk - fogalmazott a szakember.

Bihari Imre püspökladányi gazda (aki mintegy 210 hektáron gazdálkodik) úgy fogalmazott, hogy náluk a szivattyúk mostmár rendben vannak, de idejében be is kellene kapcsolni azokat. "Szombat reggelre mintegy 60 milliméter eső esett, jeleztük is, de csak másnap indultak a berendezések. Megértjük, hogy a belterületi földek védelme az első, de azért a terményt is vigyzáni kell. Nekem például van olyan táblám, ahol 30-40 centis vízben áll a kukorica, és ez hasonló időben évek óta így van" - mondta a gazda.

 

Nincs rá elég pénz

Egy magát megnevezni nem kívánó vízügyi szakember a Naplónak elmondta, hogy mivel kevés a pénz, amíg a csatornákból gravitációs úton lefolyik a víz, a vízügyi igazgatóság nem üzemelheti be a szivattyútelepeket. Ez lehetett az oka annak, hogy bár a ladányi gazdák már szombaton jelezték, hogy védekezni kellene, a szivattyútelepet csak vasárnap este indították be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!