HAON Sziréna

2011.08.20. 11:48

Az összefogás erejét példázza Bihartorda pihenőparkjának újjászületése

Bihartorda - A sárréti település központjában szerényen megbúvó „kastélypark” az elmúlt évtizedekben csipkerózsika álmát aludta. A valaha a Bihartordai kastélyt körülvevő park 1946-48 között a Sárréti Népfőiskolát rejtette, melyet Szücs Sándor hívott életre.

Bihartorda - A sárréti település központjában szerényen megbúvó „kastélypark” az elmúlt évtizedekben csipkerózsika álmát aludta. A valaha a Bihartordai kastélyt körülvevő park 1946-48 között a Sárréti Népfőiskolát rejtette, melyet Szücs Sándor hívott életre. A Népfőiskola szellemiségével rövid élete ellenére is a térség művelődésének központjává vált, mára jelképévé nemesedett. Aztán az évszázados fák között néhány évtizede megállt az idő. A település közepén található park lassan funkcióját vesztette. A fák az idő előrehaladtával pusztulásnak indultak. Egyeseket villám csonkított meg, mások odvasodó törzsük miatt tették a parkban való tartózkodást lassan életveszélyessé. A valaha jobb napokat látott – és sok embernek szép élményeket adó terület – kezdett feleslegessé, teherré válni a település központjában.

A park életre keltésének helyi igénye szerencsésen találkozott az Új Széchenyi Terv nyújtotta lehetőségekkel, és a település lakóinak tényleges tenni akarásával.

 

Fiatal fákat "csempésztek be" a famatuzsálemek közzé

 

Ez a három forrás együttesen tette lehetővé, hogy megújuljon a park növényállománya, a kiöregedett beteg fák helyét életerős fiatalok vegyék át. A park-rehabilitációs munka során sikerült a még életképes matuzsálemek közé a fiatal fákat úgy „becsempészni”, hogy összhatásában a famatuzsálemek dominálnak.

Mint a település polgármestere, Módos Imre megnyitóbeszédében felhívta a figyelmet, ezek a fiatal fák az elkövetkező évtizedekben adnak majd árnyékot a parkba látogató embereknek és utódaiknak. A játszórét, a szabadtéri sakktábla, a tekepálya a kellemes vonalvezetésű sétány és masszív padok valamint nem utolsósorban az igen impozáns tetőszerkezet egy új, élhető közösségi térrel gyarapította a települést.

 

Nézze meg a képeket!

 

Polgármester úr megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a munkában a település lakói is tevékenyen kivették részüket, így a pályázatban elnyert pénz és a település saját ereje kétszeresen is hasznosulhatott. Az elmúlt hónapokban ugyanis igen sok rászoruló családnak adott a fejlesztés munkalehetőséget, jövedelmet. Ezt a módszert a további fejlesztések során is követni kívánják, és jó szívvel figyelmébe ajánlják a térség, és az ország más településeinek is.

 

"Az összefogás lehet a kulcs felzárkózáshoz"

 

A parkot Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter adta át a község lakóinak. Megnyitóbeszédében miniszter úr az összefogásra, a belső erőre, a települések élni akarásának fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Utalva a Népfőiskolai kezdeményezésre – melynek újjáélesztése a község eltökélt szándéka – hangsúlyozta, hogy az összefogás, a közösségek önmagukért tenni akarása lehet elsősorban a kulcsa a ma lemaradó térségek felzárkózásának.

A külső erők elsősorban a folyamatok beindítására, a lendület megadására lehetnek elegek, az igazi változást, a felemelkedést csak a belső akarat és kitartó munka tudja lendületben tartani.

Elgondolkodtató, és talán követésre méltó az a jelmondat mely a megnyitó alkalmával a bejárat fölött volt olvasható.

Védd ! Ne vidd!!!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!