HAON Sziréna

2011.08.05. 18:34

Borkarnevál: A debreceni Békás-tónál lehet igazságot keresni

Debrecen - Magyarország 10 borvidékének 30 borászata kínálja legjobb nedűit a 12. Debreceni Borkarneválon. A csütörtökön kezdődött négynapos rendezvényre kilátogatók a borkóstolgatás és kortyolgatás mellett különböző együttesek, köztük a díszvendég, Cegléd művészeti csoportjainak muzsikájára mulathatják az időt.

Debrecen - Magyarország 10 borvidékének 30 borászata kínálja legjobb nedűit a 12. Debreceni Borkarneválon. A csütörtökön kezdődött négynapos rendezvényre kilátogatók a borkóstolgatás és kortyolgatás mellett különböző együttesek, köztük a díszvendég, Cegléd művészeti csoportjainak muzsikájára mulathatják az időt. A borkarnevál rendezői ezúttal kiemelt szerepet szántak a hazai sajtkészítők termékeinek is, a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe kínálja kiváló minőségű sajtjait. Idén a bicikliseknek sem kell félni, mivel térítés ellenében a kerékpármegőrzés is megoldott. A bátrabb vállalkozók szombaton a főzőtudományukról tehetnek tanúbizonyságot. Az elkészült slambucok közül szakértő zsűri választja ki a legízletesebbet, és a pálinkatermelők is helyet kaptak a vasárnap este záruló rendezvényen.

Engedély nélkül

A hazai legjobb borok kóstolásának lehetősége, és a vele járó hangos kíséret azonban nem mindenki számára jelent kikapcsolódást, a közelben lakók egy csoportja nehezményezi az éjszakába nyúló hangoskodást. Miért nem lehet érvényt szerezni a csendrendeletnek? – tették fel a kérdést hozzánk eljuttatott észrevételükben. Mert már régen nincs ilyen – érkezett a válasz Gulyás Tündétől, az igazgatási osztály vezetőjétől. Mint a kérdésre kifejtette, egy ilyen rendezvényhez csak területfoglalási engedélyt kell kérnie a rendezőnek. Amennyiben zenés-táncos az esemény, akkor kell engedélyeztetni a megtartását biztosítva a megszigorított feltételek szerint. Erre is van példa, ugyanis a kerekestelepi fürdőben augusztus 18-20. között rendezik meg az Árpád-házi zenei napokat, melyen este 10 óra után is rockbandák fognak fellépni. Korábban már ez ellen is tiltakozott néhány olvasónk.

A Borkarnevál sok látogatót vonz

Miután az önkormányzat rendelete csak a kereskedelmi egységek alkoholárusítását tiltja este 10 után, nincs jogszabály, amely alapján meg lehetne tiltani a zenélést, ha a zajmérések a megengedett értékeket mutatják - válaszolta Gulyás Tünde. Hozzátette, éppen azért nem csak a főtéren rendezi a város a különböző esti eseményeit, hogy ne mindig ugyanannak a lakossági körnek a toleranciájára kelljen hagyatkozni. Nyár lévén néhány napon, főleg állami ünnepünk előtt elvárható egy kis megértés mindenki részéről, hiszen a debrecenieknek sem mindegy, hogy az idelátogatók olyan programokat láthatnak, hallhatnak, ami miatt majd újra visszatérnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!